ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δίνει 1,2 δισ. ευρώ η Ελβετία για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την απόφαση της Ελβετίας να αποδεσμεύσει το ποσό. Πλέον η Ελβετία ελπίζει πως θα μπορέσει να συμμετέχει ξανά στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon.

Με στόχο να συμμετέχει και πάλι στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, η Ελβετία πρόκειται να αποδεσμεύσει 1,2 δισ. ευρώ για την στήριξη των οικονομικά φτωχότερων χωρών της ΕΕ για να αναπτυχθούν, έπειτα από απόφαση του κοινοβουλίου της Βερνης. Τα χρήματα είχαν μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια με τις σχέσεις Ελβετίας και ΕΕ να έχουν «ψυχρανθεί». Η Ελβετία ελπίζει ότι έτσι θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει ξανά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ Horizon.

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στα προγράμματα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω διμερών συμφωνιών. Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκαν πριν από χρόνια καταβολές για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ. Στην Ελβετία, οι άνθρωποι μιλούν για το «δισεκατομμύριο συνοχής». Συνοχή σημαίνει συνεργασία. Τα πρώτα χρήματα, συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, καταβάλλονταν για αρκετά χρόνια από το 2006 και μετά.

Ωστόσο, από τότε που η ΕΕ επέμεινε σε μια συμφωνία πλαίσιο για τη στενότερη δέσμευση της Ελβετίας, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας είχαν ψυχρανθεί. Προκειμένου να ασκηθεί πίεση, η ΕΕ έπαψε να αναγνωρίζει το ελβετικό χρηματιστήριο ως ισοδύναμο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ το 2019. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σταμάτησαν και φέτος η Ελβετία τις διέκοψε οριστικά.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς χαιρέτισε την αποδέσμευση του ποσού με σύντομο σχόλιο στο twitter, στο οποίο επεσήμανε ότι τα χρήματα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εδώ και πολύ καιρό. «Μια τέτοια εισφορά αποτελεί το λογικό αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Ελβετίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», πρόσθεσε.

Το συντηρητικό κόμμα SVP τασσόταν αυστηρά κατά της αποδέσμευσης του εν λόγω ποσού. Ο βουλευτής του κόμματος Ρόγκερ Κέπελ, ο οποίος υπήρξε αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», έκανε λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά της ΕΕ, η οποία είχε πιέσει ασφυκτικά μέσω της διάκρισης σε βάρος του ελβετικού χρηματιστηρίου και του αποκλεισμού της Ελβετίας από το πρόγραμμα «Ηorizon». Σε συζήτηση που είχε γίνει στο ελβετικό κοινοβούλιο είχε αναφέρει: «Ξέρετε τι συμβαίνει όταν δίνεις χρήματα σε έναν εκβιαστή;Έρχεται πάντα με περισσότερες απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή κακοκαιρία στην Ελβετία: Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος

Κοιλάδες που βρίσκονται κοντά στην κοιλάδα του Μάτζια δεν είναι πλέον προσβάσιμες και η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί. Ένα μέρος του καντονιού δεν έχει επίσης πόσιμο νερό, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σύστημα συναγερμού Swissalert.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη φυλακή οδηγήθηκαν 4 μέλη πλούσιας Ινδικής οικογένειας στην Ελβετία

Ο πατέρας, Πρακάς Χιντούτζα (78 ετών) και η σύζυγός του Κάμαλ (75 ετών) καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, ενώ ο γιος τους Ατζάι (56 ετών) και η νύφη τους Ναμράτα (50 ετών) καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 4 ετών.
ukrania eirini
ΔΙΕΘΝΗ

Η σύνοδος κορυφής στην Ελβετία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στην Ελβετία για την Διεονή Διάσκεψη για την Ειρήνη στο θέρετρο του Μπέργκενστοκ, στην οποία συμμετέχουν περίπου 90 αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών.