ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες G20 σύνοδος

Πλήρης ομοφωνία των G20 στη συμφωνία για φορολόγηση των πολυεθνικών

"Σήμερα βλέπουμε ότι όλες οι χώρες που συναντώνται εδώ θα υποστηρίξουν αυτήν την διεθνή διαδικασία για την εξεύρεση τρόπου για μια ελάχιστη φορολόγηση", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ο. Σολτς.

Η Ομάδα των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών σημείωσε μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με όλα τα μέλη του κλαμπ των μεγάλων οικονομιών να υποστηρίζουν συμφωνία με την οποία θα σταματήσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

"Σήμερα βλέπουμε ότι όλες οι χώρες που συναντώνται εδώ θα υποστηρίξουν αυτήν την διεθνή διαδικασία για την εξεύρεση τρόπου για μια ελάχιστη φορολόγηση", δήλωσε ο Σολτς σε δημοσιογράφους κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 που διεξάγεται από χθες, Παρασκευή, στην Βενετία.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για ψηφιακή εισφορά από την ΕΕ, ο Σολτς σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια λύση.

Μιλώντας κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σημείωσε παράλληλα ότι θα εργαστεί για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αντιτιθέμενων χωρών, που δεν υποστηρίζουν μια παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα κράτη να την υιοθετήσουν.

Η Γέλεν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως κάποιες από τις ανησυχίες χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 τον Οκτώβριο.

"Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να συμμετάσχουν", τόνισε.

"Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ένα είδος μηχανισμού επιβολής, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι χώρες που αντιτίθενται δεν θα μπορούν να (την) υπονομεύσουν -- να χρησιμοποιήσουν φορολογικούς παραδείσους που υπονομεύουν την λειτουργία αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας".

Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις, στην οποία κατέληξαν κατ'αρχήν 131 χώρες και τώρα υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της G20, είναι καλή για όλες τις κυβερνήσεις και θα αυξήσει τα έσοδα, δίνοντας τέλος σε μια "κούρσα προς τα κάτω" με τις χώρες που ανταγωνίζονται να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές των εταιρειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Αμετάβλητη η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τη νίκη τους στο Κογκρέσο και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας επαφές με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

IG Metall: Ντροπιαστική η παρουσία CEO της Audi σε εκδήλωση υπέρ Τραμπ

Δριμεία κριτική δέχτηκε ο CEO της Audi από την επικεφαλής του IG Metall, επειδή συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ντροπιαστική και αντίθετη με τους κανόνες της εταιρείας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν για πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη εν μέσω πολέμου

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους ο Κούσνερ και ο Ντμίτριεφ, είχαν συνομιλίες για συμμετοχή Αμερικανού επενδυτή στους αγωγούς Nord Stream πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Γαλλία-Γερμανία: Απελευθερώστε ντίζελ ή διακινδυνεύετε απαγόρευση εξαγωγών

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε Γερμανία και Γαλλία να μειώσουν τα αποθέματα ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να πέσουν οι διεθνείς τιμές, διαφορετικά απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.