ΓΔ: 2010.26 0.70% Τζίρος: 87.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:01:01
Ρωσικό αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου με τη ρωσική σημαία, σύμβολο ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις ΗΠΑ - Γερμανίας για Nordstream II

Η έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών φάνηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας και του Αμερικανού ομολόγου του Άντονι Μπλίνκεν.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον αγωγό Nordstream II επιβεβαιώθηκε και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο αμερικανός ομόλογός του 'Αντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο, το οποίο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και υπονομεύει την ασφάλεια της Ουκρανίας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε» σε προχωρημένο στάδιο από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Δεν θα διηγηθώ ιστορίες από το μέλλον. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως μοχλό πίεσης εναντίον της Ευρώπης ή της Ουκρανίας και ότι τελικά η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για «κοινό μέτωπο» ΗΠΑ και Γερμανίας έναντι «κάθε πρόκλησης» από την πλευρά της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και στις υποθέσεις της φυλάκισης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και της εκστρατείας παραπληροφόρησης στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας περιορίστηκε να εκφράσει τη βούλησή του για «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα του Nordstream II, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και κατά την επικείμενη επίσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο. «Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και προσεγγίσεις, αλλά δεν συζητούνται δημοσίως», ανέφερε.

Οι δύο υπουργοί σημείωσαν πάντως κατ' επανάληψη την ικανοποίησή τους από τη διμερή συνεργασία η οποία αναθερμαίνεται, με τον κ. Μάας να αναφέρεται σε μια «περισσότερο από ποτέ απαραίτητη» διατλαντική συμμαχία. Ο 'Αντονι Μπλίνκεν μίλησε για μια «πολύ παραγωγική συνάντηση» με τον γερμανό ομόλογό του και εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» των ΗΠΑ «για τη μακροχρόνια συνεργασία και φιλία» των δύο χωρών. Αργότερα σήμερα ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος συμμετέχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, θα γίνει δεκτός από την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

φαρμακευτική βιομηχανία μηχανή
ΔΙΕΘΝΗ

Merck: Μειώσεις τιμών σε φάρμακα ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία στις ΗΠΑ

Η Merck συμφώνησε με τις ΗΠΑ στη μείωση τιμών για τρεις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης έως και 84%, ώστε να εξαιρεθεί από αμερικανικούς δασμούς, όπως είχαν κάνει και οι Pfizer και AstraZeneca.
Κατεστραμμένα κτίρια Γάζας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απαραίτητες οι ειρηνευτικές δυνάμεις στη Γάζα, λέει ο Βάντεφουλ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ πρότεινε ειρηνευτικές δυνάμεις στη Γάζα, ζήτησε διατήρηση της αμερικανικής παρουσίας και ρόλο του ΟΗΕ, τόνισε τη σημασία ανθρωπιστικής βοήθειας και στοχεύει στη λύση δύο κρατών με νομικές εγγυήσεις.
Φρίντριχ Μερτζ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Τηλεφωνικές επαφές με Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ο Φρίντριχ Μερτς συνομίλησε σήμερα με τον Τραμπ και τον Νετανιάχου για τις εξελίξεις στη Γάζα και το ειρηνευτικό σχέδιο ΗΠΑ. Τόνισε την ανάγκη για άμεση ειρήνη. Συζητήθηκαν επίσης η Ουκρανία και η χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία αγοράζει 400 πυραύλους αέρος-αέρος για τα F-35 της

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση έως 400 πυραύλων ΑΙΜ-120D-3, αξίας 1,05 δισ. ευρώ, στη Γερμανία για τα μαχητικά F-35. Έγκριση απαιτείται από το Κογκρέσο. Η αγορά ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ.