ΓΔ: 2020.25 -1.72% Τζίρος: 81.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:35:38
Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα
Αυθεντικά ελληνικά προϊόντα με φέτα, ελιές και ντοματίνια σε παραδοσιακή παρουσίαση.

Η Μεσογειακή δίαιτα προστατεύει σημαντικά απέναντι στη νόσο Covid-19

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν.

Μια πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Department of Nutrition του Πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition με τίτλο «Μεσογειακή δίαιτα και ο κίνδυνος COVID-19, στη μελέτη SUN του Πανεπιστημίου της Ναβάρα», επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν. Παράλληλα, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκε πόσοι συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-Cov-2, καθώς όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μοντέλο διατροφής που αξιολογήθηκε με βαθμολογία μεγαλύτερη του 6, παρουσίαζαν τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης.

Στη δημοσιευμένη αυτή επιδημιολογική έρευνα αναφέρεται και το άρθρο «Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και Μεσογειακή δίαιτα: ένας πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι του COVID-19, μέσω της τροποποίησης της δράσης και του μεταβολισμού του PAF» που είχε ήδη δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients από μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Δημόπουλου, της Καθηγήτριας Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ. Αντωνοπούλου και της Προϊσταμένης του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο - Μπενάκειο και διδάσκουσας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δρ. Π. Ντετοπούλου.

Στο άρθρο αυτό τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διατύπωσαν την άποψη της πιθανής προστατευτικής δράσης της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19, βασιζόμενοι στον προτεινόμενο από την ομάδα τους βιοχημικό μηχανισμό δράσης του κορονοϊού, τον οποίο μηχανισμό έχουν περιγράψει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις τους (Ιούνιο με Σεπτέμβριο του 2020), σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη, στην επιστημονική βάση Preprints και στα επιστημονικά περιοδικά Clinical Therapeutics και BioFactors.

Το ίδιο σχεδόν διάστημα με την παραπάνω επιδημιολογική έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάϊο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients μία "έρευνα απόδειξης της ιδέας" , των Ιταλικών Πανεπιστημίων του Τορίνο και Παλέρμο, με τίτλο "Μεσογειακή δίαιτα και λοίμωξη SARS-COV-2: Υπάρχει κάποια σχέση; Μια μελέτη απόδειξης της ιδέας" , που έγινε σε 1206 συμμετέχοντες εθελοντές για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021. Η έρευνα αυτή επίσης επιβεβαιώνει την ευεργετική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19. Σε αυτή την έρευνα των Ιταλικών Πανεπιστημίων, αναφέρεται επίσης το άρθρο στο Nutrients τον Ιανουάριο του 2021, στο οποίο η Ελληνική ομάδα διατύπωσε τον βιοχημικό μηχανισμό για την πιθανή προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19. Επιπλέον, γίνεται και εκτενής αναφορά στο δημοσιευμένο έργο της τελευταίας δεκαπενταετίας της Ελληνικής ομάδας για τον προτεινόμενο μηχανισμό της ευεργετικής δράσης που ασκεί η Μεσογειακή δίαιτα μέσω της αναστολής του φλεγμονώδους και θρομβωτικού Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF).

Με τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών των παραπάνω Πανεπιστημίων, ενισχύεται και ο βιοχημικός μηχανισμός που προτείνεται από την Ελληνική ομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για όξυνση της παγκόσμιας κρίσης πείνας

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποιεί για επιδεινούμενη κρίση πείνας, εκτιμώντας πως το 2026 περίπου 318 εκατ. άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια, αλλά η διαθέσιμη χρηματοδότηση επαρκεί μόλις για 110 εκατ. άτομα.
Εκπομπή διοξειδίου καμινάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά δίκες online λόγω κακού αέρα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας κάλεσε τους δικηγόρους να διεξάγουν τις υποθέσεις τους εξ αποστάσεως λόγω της πολύ κακής ποιότητας αέρα στο Νέο Δελχί, όπου ο δείκτης ρυπανσης ξεπερνά τα όρια επικινδυνότητας.
Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Unesco: Θετικό πρώτο βήμα για την ιταλική κουζίνα ως άυλη κληρονομιά

Θετική γνωμοδότηση έλαβε η ιταλική γαστρονομική παράδοση από την επιτροπή ειδημόνων της Unesco για αναγνώριση ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η οριστική απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο στο Νέο Δελχί.
Έκθεση αυτοκινήτου Σαγκάη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασίες αμερικανικών εταιριών τροφίμων με Κίνα στην 8η CIIE

Η αμερικανική Dynamite υπέγραψε νέες συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες σε ζωοτροφές, υδατοκαλλιέργειες και διατροφή κατοικίδιων στην CIIE, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν για 7η χρονιά το μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο και αυξάνουν τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες.
Εμβόλιο και ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανική μελέτη δείχνει τα οφέλη εμβολιασμού για παιδιά και εφήβους

Μελέτη στο Lancet έδειξε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές μετά από Covid-19 παρά από παρενέργειες του εμβολίου Pfizer, ενώ οι εμβολιασμοί θεωρούνται σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας.
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.