ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Προσπάθεια της Γαλλίας να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα με Γερμανία

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε πόλη κοντά στα σύνορα των δυο χωρών έχει οδηγήσει την Γερμανία να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την Τρίτη.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την γερμανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφύγει τους προγραμματισμένους διασυνοριακούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο εξαιτίας της ανησυχίας για την εξάπλωση κρουσμάτων κορονοϊού στη γαλλική περιοχή Μοζέλ.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ χαρακτήρισε σήμερα την περιοχή της Μοζέλ περιοχή ανησυχίας εξαιτίας της εξάπλωσης εκεί κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική. Η ανακοίνωση οδήγησε το Βερολίνο στην απόφαση να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την περιοχή της Μοζέλ που θα ισχύουν από την Τρίτη.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες ανάμεσα στην Μοζέλ και στα γερμανικά κρατίδια της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ θα διακοπούν και οι ταξιδιώτες που θα φθάνουν από την Μοζέλ με το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού. Η αστυνομία δεν θα επιτηρεί με συνοριακούς ελέγχους αλλά θα προβαίνει σε τυχαίους ελέγχους, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι λυπάται για την απόφαση των γερμανικών αρχών. «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τις γερμανικές αρχές που μόλις κατέταξαν την Μοζέλ σε ζώνη όπου κυκλοφορούν τα πολύ μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι σχεδόν θα κλείσει το σύνορο και αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε για τους 16.000 (διασυνοριακούς) εργαζόμενους στην Μοζέλ...Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα κατά το δυνατόν», είπε ο υπουργός.

Η Γερμανία έχει ήδη σε ισχύ συνοριακούς ελέγχους με την Τσεχία και την Αυστρία και προσπαθούσε να αποφύγει περιορισμούς στο σύνορό της με τη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Μπον, τα μέτρα που συζητιούνται με την γερμανική κυβέρνηση για την αποφυγή συνοριακών ελέγχων περιλαμβάνουν την πιθανότητα να απαιτείται από όσους περνούν το σύνορο να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον κορονοϊό των τελευταίων δύο ή τριών ημερών, αντί του τελευταίου 24ώρου, και όπως είπε η συζήτηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού λοκντάουν για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει ξεκινήσει να αυστηροποιεί τους περιορισμούς τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια στα νότια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επαναλάβει ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας και πέρυσι συγκρούστηκε με την Γερμανία μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο από το Βερολίνο του συνόρου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτοκίνητο σε χιόνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές χιονοπτώσεις και άνεμοι σαρώνουν πολλές περιοχές της Ευρώπης

Ισχυρές καταιγίδες και ψύχος δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, με διακοπές ρεύματος και εμπόδια στις μετακινήσεις. Στη Γαλλία, 320.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα και δύο αντιδραστήρες έκλεισαν.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

EE: Δανία και Γροιλανδία αποφασίζουν αποκλειστικά για τα εσωτερικά τους

Οι ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν με ανακοίνωσή τους ότι μόνο η Δανία και η Γροιλανδία μπορούν να αποφασίζουν για τις υποθέσεις τους, καλώντας σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή ανακοίνωση για τη Γροιλανδία από επτά Ευρωπαίους ηγέτες

Σε κοινή δήλωση, ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν πως Δανία και Γροιλανδία διατηρούν αποκλειστικό δικαίωμα λήψης αποφάσεων για θέματα που τις αφορούν, σύμφωνα με το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συζητήσεις ΗΠΑ και δυτικών για τερματισμό του

Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν με Ουκρανούς και Ευρωπαίους για τα επόμενα βήματα στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εστιάζοντας σε ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας και αποφυγή νέων συγκρούσεων.