ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Κρίσιμο 48ωρο στην Ιταλία για την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στην πραγματικότητα ο Ματέο Ρέντσι έχει ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα και εδώ και καιρό βρίσκεται μόνον σε αναζήτηση μιας ευκαιρίας για την οριστική ρήξη.

Καθοριστική είναι η σημερινή και η αυριανή ημέρα για το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνησή του, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου βάσει του οποίου η Ιταλία θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά πρόκειται για 209 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έχουν προκύψει προβλήματα και ένταση που οφείλονται στη στάση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο τελευταίος ηγείται και του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση και έχει ζητήσει από τον Κόντε να αυξηθούν τα κονδύλια για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, αλλά και να πάψει να διατηρεί τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ο Ρέντσι επιμένει ότι πρέπει να επιλεγεί ένα νέο πρόσωπο, στο οποίο θα πρέπει να ανατεθεί το κύριας σημασίας αυτό καθήκον.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στην πραγματικότητα ο Ματέο Ρέντσι έχει ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα και εδώ και καιρό βρίσκεται μόνον σε αναζήτηση μιας ευκαιρίας για την οριστική ρήξη. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Κόντε θα μπορέσει, με μια τελευταία μεσολάβηση, να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της. Διαφορετικά, το πιο πιθανό σενάριο είναι η επισημοποίηση της κυβερνητικής κρίσης, με συζήτηση και σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση αυτή, αν ο Ιταλός πρωθυπουργός καταφέρει να βρει νέους υποστηρικτές (κάποιους νέους δηλαδή βουλευτές και γερουσιαστές από τον κεντρώο χώρο), θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και σε επαναπροσδιορισμό, πιθανώς, των προτεραιοτήτων της πολιτικής του δράσης. Διαφορετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα μπορούσε να διερευνήσει τη δυνατότητα σύστασης κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής», ή και να αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορονοϊού, και του ότι πρέπει να καταρτισθεί το οριστικό σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει ο Τζουζέπε Κόντε να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα. Ενδεχομένως με την αντικατάσταση κάποιων υπουργών του, ή με προσπάθεια διεύρυνσης της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβερνητική συμμαχία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερτουρισμός στη Βενετία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μπιενάλε Βενετίας ξεκινά εν μέσω αντιδράσεων για Ρωσία και Ισραήλ

Η 61η Μπιενάλε της Βενετίας ξεκίνησε χωρίς επίσημη τελετή και με φόντο τη διαμάχη για Ρωσία και Ισραήλ. Για πρώτη φορά από το 1895, δεν θα δοθεί ο Χρυσός Λέων, ενώ παραιτήθηκε όλη η κριτική επιτροπή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ιταλία δεν μας στήριξε όταν τη χρειαζόμασταν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ιταλία δεν στήριξε τις ΗΠΑ όταν χρειάστηκαν βοήθεια, σχολιάζοντας την αποστολή ιταλικού ναρκαλιευτικού στα Στενά του Ορμούζ, ενώ εξετάζει μείωση Αμερικανών στρατιωτών σε ιταλικές βάσεις.
Αεροδρόμιο Κατάνια εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώμη: Σε επιτήρηση τέσσερις επιβάτες λόγω επαφής με θύμα Χανταϊού

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τέσσερις επιβάτες πτήσης που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει με το κρουαζιερόπλοιο Mv Hondius και πέθανε από Χανταϊό. Οι επιβάτες βρίσκονται σε διάφορες ιταλικές περιοχές.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Εποικοδομητική και ειλικρινής η συνομιλία με τον Ρούμπιο

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η συνάντησή της με τον Μάρκο Ρούμπιο ήταν εκτενής και εποικοδομητική, αναφέροντας πως συζήτησαν διμερείς σχέσεις και βασικά διεθνή θέματα, όπως η Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μελόνι με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρούμπιο για μιάμιση ώρα στην Ιταλία

Η συνάντηση Μελόνι-Ρούμπιο στο Παλάτσο Κίτζι διήρκεσε μιάμιση ώρα και διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Συζητήθηκαν Ιράν, Λίβανος, ναυσιπλοΐα στα στενά Ορμούζ και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, με έμφαση στη διατλαντική συμμαχία.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Θετική η συνάντηση με Ρούμπιο, δηλώνει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε θετική τη συνάντησή του με τον Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε τη σημασία της δυτικής ενότητας, στηρίζει πρωτοβουλίες για κατάπαυση πυρός στο Ιράν και υπογράμμισε τον ρόλο της Ιταλίας σε Ορμούζ και Λίβανο.