Ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% που ανακοινώθηκε από το Ιράν συνιστά σημαντική παραβίαση των πυρηνικών του δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης «με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιμένουν την ενημέρωση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εντός της ημέρας, πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε ενέργεια, εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο υπογράμμισε «την σημασία αποφυγής κάθε μέτρου που θα μπορούσε να απειλήσει την διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας». «Η συμφωνία αυτή θα διαφυλαχθεί όσο όλοι οι συμμετέχοντες σέβονται τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε. Η IAEA δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την υλοποίηση των ανακοινώσεων της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
«Η αξιολόγησή μας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βασίζεται στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Ιράν και επιβεβαιώνονται από την IAEA», εξήγησε ο Πέτερ Στάνο. «Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση της IAEA και μετά θα λάβουμε αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες».
Οι επιθεωρητές της IAEA έχουν εποπτεύσει τις δραστηριότητες του σταθμού του Φορντόβ. Εντός της ημέρας ο γενικός διευθυντής του οργανισμού του ΟΗΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι θα ενημερώσει τα κράτη μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με βάση τα στοιχεία αυτών των επιθεωρήσεων.
Το Ιράν σε επιστολή με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου, το Ιράν γνωστοποιούσε στον Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) την πρόθεσή του να παραγάγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%, σε επίπεδο εμπλουτισμού που ίσχυε πριν από την υπογραφή της συμφωνίας της Βιέννης.
Σύμφωνα με έκθεση της IAEA που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, η Τεχεράνη εμπλούτιζε το ουράνιο σε βαθμό υψηλότερο από τα προβλεπόμενα από την συμφωνία του 2015 (3,67%), αλλά δεν ξεπερνούσε το όριο του 4,5% και εξακολουθούσε να δέχεται τις πολύ αυστηρές επιθεωρήσεις του διεθνούς οργανισμού. Όμως, η κατάσταση άλλαξε μετά την δολοφονία στο τέλος του Νοεμβρίου του ιρανού πυρηνικού φυσικού Μόχσεν Φαχριζαντέχ.
Αμέσως μετά την επίθεση, την ευθύνη για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε στο Ισραήλ, το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που προβλέπει την παραγωγή και αποθήκευση «τουλάχιστον 120 χιλιογράμμων ετησίως εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου» και τον τερματισμό των επιθεωρήσεων της IAEA, οι οποίες έχουν ως στόχο να διασφαλισθεί ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ροχανί ήταν αντίθετη με την νομοθετική πρωτοβουλία αυτή, η οποία καταγγέλθηκε από τις άλλες πλευρές της συμφωνίας του 2015, που κάλεσαν τον Δεκέμβριο την Τεχεράνη «να μην υπονομεύσει το μέλλον». Η συμφωνία της Βιέννης υπογράφηκε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα), καθώς και από την Γερμανία. Το Ιράν επιμένει να αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.