ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
tourkia, komision, europaiki enwsi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τουρκία: «Μεροληπτική και παράνομη» η προσέγγιση της ΕΕ

Η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καλεί την ΕΕ να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».

Η Τουρκία απορρίπτει τη «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της 10ης και 11η Δεκεμβρίου και καλεί την ΕΕ να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε πως η διάσκεψη, την οποία προτείνει, με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Κάλεσε την ΕΕ να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».

Σημειώνεται πως οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία για την επιβολή ήπιων κυρώσεων στην Τουρκία, με επανεξέταση του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο (σ.σ.: Γ. Μπορέλ) και την Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, δηλώνεται ότι «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες κατά του παράνομου μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας και επανεξέταση χρηματοδότησης

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν διπλωματικές ενέργειες, διαφάνεια στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και επανεξέταση της συνεργασίας με τη Λιβύη, μετά την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

Ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και ενότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω κοινής δήλωσης από την ύπατη εκπρόσωπο Κάγια Κάλας, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την κύρωση του μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας, που θεωρούν άκυρο και αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Το τουρκολυβικό μνημόνιο παραβιάζει δικαιώματα τρίτων κρατών

Η Κάγια Κάλας επιβεβαίωσε τη θέση της ΕΕ ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, σε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Συζήτησαν και για το Κυπριακό, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Στρατηγική ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο

Ο Β. Μεϊμαράκης από το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης σοβαρή πρόκληση, τονίζοντας ότι παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματα της Ελλάδας.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη: Να διακοπεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε Τουρκία-Λιβύη

Ο Μ. Κεφαλογιάννης ζητά από την ΕΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση Λιβύης και Τουρκίας λόγω παραβίασης ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μετά την έγκριση του «ψευδοτουρκολιβυκού μνημονίου» από τη Βουλή της Ανατολικής Λιβύης.