ΓΔ: 2282.68 1.04% Τζίρος: 196.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:06:48
plastika, sakoules
Φώτο: Shutterstock

Η Γερμανία καταργεί οριστικά τις πλαστικές σακούλες

Η πλαστική σακούλα είναι η επιτομή κατασπατάλησης πόρων σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος. Για «συμβολική απαγόρευση» κάνει λόγο η WWF καθώς οι σακούλες είναι μόλις το 1% της κατανάλωσης πλαστικού.

Την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης από 1.1.2021 αποφάσισε χθες το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, εξαιρώντας ωστόσο τις σακούλες πολύ μικρού πάχους, γεγονός το οποίο προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Έπειτα από μεταβατική περίοδο ενός έτους, η Bundestag αποφάσισε χθες, Πέμπτη, την κατάργηση της πλαστικής σακούλας πάχους 15-50 μικρόμετρων, αυτών δηλαδή που διατίθενται συνήθως στα σούπερ μάρκετ. Εξαιρούνται οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές τσάντες, αλλά και οι πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες που βρίσκονται στο τμήμα φρούτων και λαχανικών. «Η πλαστική σακούλα αποτελεί την επιτομή κατασπατάλησης πόρων», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε (SPD), η οποία εισηγήθηκε την σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, οι επιχειρήσεις που θα παραβιάζουν την απαγόρευση θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ.

Η Αριστερά και οι Πράσινοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «δεν είναι αρκετά φιλόδοξη», τονίζοντας ότι χρειάζονται πολύ πιο γενναίες αποφάσεις. «Αυτός ο μίνι - νόμος δυστυχώς δεν θα σταματήσει την τάση για συσκευασίες μίας χρήσης», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος των Πρασίνων Μπετίνα Χόφμαν και μίλησε για «σταγόνα στον ωκεανό». Από την άλλη πλευρά, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βλέπουν το μέτρο ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στην αγορά, χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη για το περιβάλλον. Ο βουλευτής της AfD Αντρέας Μπλεκ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εθελοντική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας έχει φθάσει μέσα σε λίγα χρόνια τα 2/3.

Για «συμβολική» απαγόρευση έκανε λόγο η οργάνωση WWF, επισημαίνοντας ότι οι πλαστικές σακούλες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της κατανάλωσης των Γερμανών σε πλαστικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιαφέρον Ουγγαρίας και Γερμανίας για ρουμανικό αέριο από Neptune Deep

Ουγγαρία και Γερμανία ενδιαφέρονται να εισάγουν φυσικό αέριο από το ρουμανικό Neptune Deep στη Μαύρη Θάλασσα, με τη Ρουμανία να στοχεύει στη μέγιστη εγχώρια χρήση. Το έργο θα ανεβάσει τη Ρουμανία στον κορυφαίο παραγωγό της ΕΕ το 2027.
Intracom Defence
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

INTRACOM DEFENSE: Καινοτόμες υβριδικές ενεργειακές λύσεις σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) συμμετείχε σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Γερμανία με τα υβριδικά συστήματα ισχύος HEPS. Οι λύσεις της έδειξαν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και «ήσυχη λειτουργία» σε συνθήκες εκστρατείας.
Συμφωνία Κίνας Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα Κίνας στη Γερμανία για προστασία των ελεύθερων συναλλαγών

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ κάλεσε τη Γερμανία να συνεργαστεί με το Πεκίνο για την προάσπιση της πολυμέρειας και των ελεύθερων συναλλαγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα δικαιότερο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς υπέρ δίκαιης συνεργασίας Γερμανίας - Κίνας εν μέσω ανταγωνισμού

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, στην έναρξη διήμερης επίσκεψης στην Κίνα, δήλωσε υπέρ μιας «δίκαιης» συνεργασίας και έθεσε «συγκεκριμένες ανησυχίες» στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πάνω από 8.200 διαταγές απέλασης αλλοδαπών για το 2025

Το 2025, η Γερμανία ακύρωσε 8.232 άδειες παραμονής αλλοδαπών, λιγότερες απ' τις 9.277 του 2024, σύμφωνα με κυβερνητική απάντηση στη Βουλή. Πρωτιά στις διαταγές απέλασης είχαν υπήκοοι Γεωργίας, Αλβανίας και Τουρκίας.