ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Βουτιά της δημοτικότητας του Τζ. Κόντε στην Ιταλία

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης, της οποίας ηγούνται το Κίνημα Πέντε Αστέρων και οι σοσιαλδημοκράτες, μειώθηκε από το 62 στο 55%, σε έρευνα από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και η κυβέρνησή του βλέπουν τη δημοτικότητά τους να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καθώς χτυπά τη χώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει θετική γνώμη για τον επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Ρώμη μειώθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο στο 58%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera.

Συνολικά η δημοτικότητα της κυβέρνησης, της οποίας ηγούνται το Κίνημα Πέντε Αστέρων και οι σοσιαλδημοκράτες, μειώθηκε από το 62 στο 55%, κατά την έρευνα αυτή σε δείγμα περίπου 1.000 ψηφοφόρων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό και των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί αυξάνονται και πάλι με ραγδαίο ρυθμό από τις αρχές Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση του Κόντε επέβαλε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, όπως η αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων και των θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου των εστιατορίων, που πλέον κλείνουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και το καλοκαίρι, ο Κόντε είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των συμπατριωτών του.

Όμως την τελευταία εβδομάδα σημειώνονται διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια τα τελευταία δύο βράδια, προχθές Παρασκευή ιδίως στη Φλωρεντία και χθες Σάββατο στη Ρώμη. Κινητοποιήσεις έχουν γίνει επίσης στη Νάπολη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο. Κατά την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, τα επεισόδια προκάλεσαν «βίαιοι εξτρεμιστές που αποπειρώνται (...) να εκμεταλλευτούν την κοινωνική και κοινωνική αναταραχή». Κατά την ίδια, πρόκειται για νεαρούς με βαριά ποινικά μητρώα, χούλιγκαν και ακροδεξιούς.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας των περίπου 60 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε χθες ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 297 θανάτοι εξαιτίας της COVID-19 και 31.758 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, νέο ρεκόρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Διχασμός στην κυβέρνηση για τη χαλάρωση κυρώσεων στη Ρωσία

Διαφωνίες εντός της ιταλικής κυβέρνησης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ο Σαλβίνι προτείνει χαλάρωση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο Ταγιάνι ζητά διατήρηση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Συλλυπητήρια στη Γαλλία για τον θάνατο στρατιώτη στο Ερμπίλ

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο Γάλλου στρατιώτη στο Ερμπίλ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «αδικαιολόγητη επίθεση» και ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ενώ τόνισε τη δέσμευση της Ιταλίας στη σταθερότητα της περιοχής.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καθιστική διαμαρτυρία στον σταθμό Πίζας κατά μεταφοράς στρατιωτικού υλικού

Περίπου 100 διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία χθες βράδυ στον σταθμό της Πίζας, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τρένο με στρατιωτικό υλικό. Η κινητοποίηση προκάλεσε καθυστερήσεις στα δρομολόγια, χωρίς εντάσεις με την αστυνομία.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κροζέτο: Η Ιταλία ζητά διπλωματία και ασφαλή διέλευση στο Χορμούζ

Ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Κροζέτο, σε συνέντευξη, τόνισε πως το πολυμερές σύστημα καταρρέει και κυριαρχούν οι μεγάλες δυνάμεις, καλώντας σε επιστροφή στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Έκθεση τέχνης διάδρομος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία επιστρέφει στη Biennale Βενετίας παρά τις αντιρρήσεις Ιταλίας

Η Biennale Τέχνης Βενετίας θα φιλοξενήσει φέτος και τη Ρωσία, με απόφαση του προέδρου της, τονίζοντας τη σημασία της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης. Αντιδρούν 22 Υπουργοί Πολιτισμού, ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε ιταλική βάση στην Αρμπίλ χωρίς τραυματίες, δηλώνει Ταγιάνι

Ιταλική στρατιωτική βάση στην Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν δέχτηκε επίθεση χωρίς τραυματισμούς, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ταγιάνι. Οι Ιταλοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν τις κουρδικές δυνάμεις στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.