ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Διακοπή πώλησης όπλων σε Αζερμπαϊτζάν - Τουρκία ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία απομακρύνουν την περιοχή όλο και περισσότερο από την ειρήνη, σημείωσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Την παρουσίαση των παραβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ζητούν Δημοκρατικοί γερουσιαστές από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με ψηφίσματά τους. 

Πρόκειται για δύο ψηφίσματα, ένα για κάθε χώρα ξεχωριστά, τα οποία ζητούν την καταγραφή των παραβιάσεων στο Νότιο Καύκασο και στο εσωτερικό των δύο χώρων. Μάλιστα, στην περίπτωση της Τουρκίας, οι Αμερικανοί νομοθέτες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να συνυπολογιστούν οι δραστηριότητες της Άγκυρας στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι τα δύο ψηφίσματα επιχειρούν να συνδέσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Οι γερουσιαστές ζητούν να μάθουν εάν η αμερικανική βοήθεια ασφαλείας έχει παίξει κάποιο ρόλο στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούν τον υπουργό Εξωτερικών να τους ενημερώσει για το εάν συντρέχουν λόγοι περιορισμού ή τερματισμού της στρατιωτικής βοήθειας και της πώλησης όπλων στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τα δύο ψηφίσματα φέρουν τις υπογραφές των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ, Μπομπ Κέισι, Έντ Μάρκεϊ, Ντικ Ντέρμπιν, Κόρι Μπούκερ και Τζακ Ριντ και έχουν προνομιακό χαρακτήρα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να κατατεθούν απευθείας για ψήφιση στην ολομέλεια της Γερουσίας χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων. Παρόλα όμως αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να μπλοκαριστούν πριν φτάσουν στην ολομέλεια από τον ηγέτη της πλειοψηφίας.

Μενέντεζ: Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία απομακρύνουν την περιοχή όλο και περισσότερο από την ειρήνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια ασφαλείας και όπλα στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία σημείωσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες απομακρύνουν την περιοχή όλο και περισσότερο από την ειρήνη.

Όπως επισήμανε, «αυτά τα ψηφίσματα αντιτίθενται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και ανοίγουν το δρόμο για να σταματήσει ο οπλισμός δύο κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν συχνά τις δυνάμεις ασφαλείας τους για να βλάψουν αθώους ανθρώπους».

Το ψήφισμα για την Τουρκίας ζητά:

  • Όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
  • Περιγραφή των μέτρων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
  • Την γνώμη του υπουργού Εξωτερικών για το κατά πόσον οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν τη συνέχιση της βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ στην Τουρκία και όλα τα γεγονότα που υποδηλώνουν ότι αυτή η βοήθεια είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
  • Όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Τουρκίας, τις ένοπλες δυνάμεις της, και σχετιζόμενες με αυτήν ομάδες και άτομα στο νότιο Καύκασο, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.
  • Πληροφορίες σχετικά με το αν η αμερικανική βοήθεια ασφαλείας έχει χρησιμοποιηθεί ή είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο Νότιο Καύκασο, τη Συρία, τη Λιβύη ή το Ιράκ, από την κυβέρνηση της Τουρκίας.
  • Πληροφορίες σχετικά με το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16.
  • Περιγραφή των μέτρων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για να αποθαρρύνουν πρακτικές εχθρικές προς τα ανθρώπινα δικαιώματα από την κυβέρνηση της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, και για να αποσυνδέσουν τη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ από αυτές.

Το ψήφισμα για το Αζερμπαϊτζάν ζητά:

  • Όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εντός του Αζερμπαϊτζάν.
  • Περιγραφή των μέτρων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.
  • Η γνώμη του υπουργού Εξωτερικών για το κατά πόσον οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν τη συνέχιση της βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και όλα τα γεγονότα που υποδηλώνουν ότι αυτή η βοήθεια είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
  • Όλες τις διαθέσιμες αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν σε ολόκληρο τον Νότιο Καύκασο.
  • Πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα να έχει χρησιμοποιηθεί ή ότι θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ στον Νότιο Καύκασο από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.
  • Περιγραφή των μέτρων που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για να αποθαρρύνουν πρακτικές εχθρικές προς τα ανθρώπινα δικαιώματα από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Καύκασο και να αποσυνδέσουν τη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ και των ΗΠΑ από αυτές.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν σε συνομιλίες αύριο στο Ομάν, σύμφωνα με πηγές

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό ζήτημα θα γίνουν αύριο στο Ομάν, αντί για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ραβίντ. Το αίτημα αλλαγής τοποθεσίας έγινε από το Ιράν. Συζητείται η συμμετοχή αραβικών και μουσουλμανικών κρατών.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με ευρύτερη συμμετοχή

Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στην Τουρκία, με πιθανή παρουσία και άλλων χωρών. Στόχος είναι να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στην περιοχή.
Αλεξάντερ Σταμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στουμπ: Σχέδιο ασφάλειας Αρκτικής πριν την επόμενη σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός πρόεδρος ζήτησε σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας της Αρκτικής ως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ οι ΗΠΑ διασφάλισαν πρόσβαση στη Γροιλανδία. Ο Τραμπ απέσυρε τις απειλές για δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία και Πακιστάν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» Τραμπ με άλλες μουσουλμανικές χώρες

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, επτά χώρες, ανάμεσά τους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δέχθηκαν να ενταχθούν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» μετά από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για Συρία και Γάζα

Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία και τη Γάζα. Παράλληλα, η τουρκική προεδρία τόνισε ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας παραμένουν προτεραιότητες για την Άγκυρα.