Ξεκίνησε σήμερα Σάββατο οι τελετές για την έναρξη των ιστορικών συνομιλιών μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με στόχο να τερματιστούν δύο δεκαετίες πολέμου που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες μαχητές και αμάχους.
Οι ιστορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν θα πρέπει να βασίζονται στην ιδέα ότι δεν υπάρχουν νικητές ούτε ηττημένοι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να λάβουν την καθοριστική απόφαση σύμφωνα με τις σημερινές προκλήσεις και να σταθούν πάνω από κάθε είδους διαφορά…καταλήγοντας σε μια συμφωνία επί της βάσης ότι δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος», δήλωσε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής του αφγανικού συμβουλίου συμφιλίωσης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωσε σήμερα ότι εάν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν συνεργαστούν, θα μπορέσουν τελικά να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία προκειμένου να δοθεί τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων.
«Πιστεύω ότι εάν δώσουμε τα χέρια ο ένας στον άλλο και εργαστούμε ειλικρινώς για την ειρήνη, θα δοθεί τέλος στα σημερινά βάσανα της χώρας», δήλωσε ο Αμπντουλάχ που ευχαρίστησε τους Ταλιμπάν για την «προθυμία» τους να διαπραγματευτούν και ζήτησε να υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία». «Πρέπει να δώσουμε τέλος στη βία και να πετύχουμε μια εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν. Θέλουμε μια ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε ο διαπραγματευτής της αφγανικής κυβέρνησης στις ιστορικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ο διαπραγματευτής των Ταλιμπάν επανάλαβε το αίτημα του κινήματός του για ένα «ισλαμικό σύστημα» στο Αφγανιστάν. «Θέλω όλος ο κόσμος να λάβει υπόψιν το Ισλάμ στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες και το Ισλάμ να μην θυσιαστεί σε προσωπικά συμφέροντα», δήλωσε ο Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την έναρξη των ενδοαφγανικών ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ντόχα του Κατάρ, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία». «Το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό του Αφγανιστάν για να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναγίνει ποτέ καταφύγιο για τρομοκράτες», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.