ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Jail
Shutterstock

ΗΠΑ: Τέλος στις ιδιωτικές φυλακές και ιδιωτικά κέντρα κράτησης μεταναστών

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ χθες απαγορεύει στις σωφρονιστικές υπηρεσίες στην Καλιφόρνια να συνάπτουν ή να ανανεώνουν, από το 2020, συμβόλαια με ιδιωτικές φυλακές, οι οποίες εξάλλου δεν θα έχουν άδεια λειτουργίας από το 2028.

Ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ επικύρωσε αργά χθες (τοπική ώρα) νόμο που καταργεί τις ιδιωτικές φυλακές, τις οποίες κατηγόρησε ότι συνέβαλαν στα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, ιδίως στον υπερπληθυσμό κρατουμένων.

Οι ιδιωτικές φυλακές «συμβάλλουν στις υπεράριθμες φυλακίσεις» και «δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες μας», δήλωσε υπογράφοντας το κείμενο του νομοσχεδίου ο Νιούσομ, μέλος των Δημοκρατικών που ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2019 και ο οποίος ήδη τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε διάταγμα που επέβαλε μορατόριουμ στην θανατική ποινή στην Καλιφόρνια.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ χθες απαγορεύει στις σωφρονιστικές υπηρεσίες στην Καλιφόρνια να συνάπτουν ή να ανανεώνουν, από το 2020, συμβόλαια με ιδιωτικές φυλακές, οι οποίες εξάλλου δεν θα έχουν άδεια λειτουργίας από το 2028. Το ίδιο μέτρο αφορά και ιδιωτικές εταιρίες που διαχειρίζονται κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών.

Από τους 115.000 τροφίμους που βρίσκονται σήμερα στις φυλακές της Καλιφόρνια, περίπου 1.700 είναι έγκλειστοι σε φυλακές τις οποίες διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες, όπου οι συνθήκες κράτησης αποτελούν συχνά αντικείμενο επικρίσεων από υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάνκερ
ΔΙΕΘΝΗ

Διαψεύδουν τα σενάρια κατάσχεσης του Adrian Darya 1 οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι δεν έχει πάνω στο γραφείο του κάποιο σχέδιο για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1, το οποίο μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες στην αφορμή νέων εντάσεων με την Τεχεράνη.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καμία ανησυχία για ύφεση της οικονομίας

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι δεν βλέπει απειλή ύφεσης, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο, προσθέτοντας ότι αναμένει μια θετική χρονιά για την αμερικανική οικονομία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αμφιβάλλει για τη σοβαρότητα των ΗΠΑ στη διπλωματία

Ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ είναι σοβαρές στη διπλωματία, μετά την ακύρωση της αποστολής τους στο Πακιστάν, όπου ο ίδιος παρουσίασε το ιρανικό σχέδιο για μόνιμη ειρήνη. Τη συνάντηση χαρακτήρισε παραγωγική.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κανείς δεν ξέρει ποιος ηγείται του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε ταξίδι απεσταλμένων του στο Ισλαμαμπάντ, επικαλούμενος «τεράστια σύγχυση» στη διοίκηση του Ιράν. Δήλωσε ότι κανείς, ούτε οι ίδιοι οι Ιρανοί, δεν γνωρίζουν ποιος είναι επικεφαλής της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει ταξίδι στο Πακιστάν – Προτρέπει τους Ιρανούς να τηλεφωνήσουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρίνισε πως η ακύρωση του ταξιδιού Αμερικανών απεσταλμένων στο Πακιστάν δεν σημαίνει επανέναρξη πολέμου κατά του Ιράν και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά.