ΓΔ: 2059.3 0.14% Τζίρος: 81.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:58:34
Τάνκερ
Φωτό: Shutterstock

Διαψεύδουν τα σενάρια κατάσχεσης του Adrian Darya 1 οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι δεν έχει πάνω στο γραφείο του κάποιο σχέδιο για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1, το οποίο μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες στην αφορμή νέων εντάσεων με την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι δεν έχει πάνω στο γραφείο του κάποιο σχέδιο για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1, το οποίο μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες στην αφορμή νέων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και δυτικών μεγάλων δυνάμεων. Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού, φέρεται να έχει απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας.

Το σκάφος, το πρώην Grace 1, είχε συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την 4η Ιουλίου, καθώς υπήρχαν υποψίες πως σκόπευε να μεταφέρει αργό στη Συρία, κατά παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων. Αφέθηκε να αποπλεύσει τη 15η Αυγούστου, αφού επιδόθηκαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το φορτίο δεν θα παραδιδόταν στη Συρία.

Γενικά «δεν συζητάμε σχεδιασμούς, πάντως αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα σχέδιο που να κάθεται πάνω στο γραφείο μου και να προβλέπει ότι θα κάνουμε κάτι τέτοιο», απάντησε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον έχει εκπονήσει σχέδιο για να καταλάβει το δεξαμενόπλοιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνάντηση για τα μέτρα προστασίας στις αμερικανικές εκλογές

Στελέχη της Facebook, Google, Microsoft και Twitter συναντήθηκαν με εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών με σκοπό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2020.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πιθανή αύξηση της εμβέλειας πυραύλων λέει στρατιωτικός

Ιρανός διοικητής δήλωσε πως η εμβέλεια των πυραύλων θα αυξηθεί αν χρειαστεί, ως απάντηση στις δυτικές απαιτήσεις για περιορισμούς, τονίζοντας πως οι πύραυλοι είναι απαραίτητοι για την άμυνα της χώρας έναντι απειλών όπως το Ισραήλ.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στήριξη σε κάθε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από ΟΗΕ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η Τεχεράνη στηρίζει κάθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας πως πρόκειται για κίνηση που θα σώσει ζωές και θα σταματήσει την πείνα αμάχων.