ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Τουρκία: Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής

Η τελευταία επιβολή της θανατικής ποινής στην Τουρκία έγινε το 1984, ενώ καταργήθηκε από τον ποινικό κώδικα το 2004 εν μέσω της ώθησης της Τουρκίας προς την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος τους κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Μουσταφά Σεντόπ, ζήτησε σήμερα την επαναφορά της θανατικής ποινής για συγκεκριμένα εγκλήματα.

Η δήλωσή του ακολουθεί παρόμοιο αίτημα που διατύπωσε μέσα στην εβδομάδα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τελευταία επιβολή της θανατικής ποινής στην Τουρκία έγινε το 1984. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το 2002 που περιελάμβανε την κατάργησή της. Καταργήθηκε από τον ποινικό κώδικα το 2004 εν μέσω της ώθησης της Τουρκίας προς την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι η επιβολή της θανατικής ποινής πρέπει να περιοριστεί σε δολοφονίες και σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Σεντόπ, ένας από τους πλέον ανώτερους αξιωματούχους του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, καθώς απαιτεί συνταγματικές αλλαγές.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν έχει μιλήσει για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ενδεχόμενη επαναφορά της εσχάτης των ποινών θα τερματίσει κάθε προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μια διαδικασία που έχει ήδη παγώσει.

Γυναίκες τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα λόγω ανησυχιών ότι η Άγκυρα μπορεί να αποσυρθεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότερες από 400 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2019 λόγω του φύλου τους, σε ανθρωποκτονίες που φέρονται να διαπράχθηκαν από άνδρες συγγενείς ή συντρόφους τους. Η τουρκική κυβέρνηση δεν συγκεντρώνει τέτοια δεδομένα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Τουρκία: Στο επίκεντρο της 7ης Συνόδου οι τουριστικές συνεργασίες

Στην 7η Σύνοδο της Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα, συζητήθηκαν η περαιτέρω τουριστική συνεργασία, η ενίσχυση τοπικών οικονομιών και η βιώσιμη διαχείριση προορισμών, με έμφαση σε κοινές προκλήσεις.
Ανανεώσιμη ενέργεια ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Στα 120 GW η αιολική και ηλιακή ενέργεια ως το 2035 με νέες επενδύσεις

Η Τουρκία σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό της σύστημα, με στόχο τα 120 GW σε ηλιακή και αιολική ενέργεια έως το 2035, με έμφαση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και ετήσιους διαγωνισμούς για επενδύσεις 1.000 MW.
Κωνσταντινούπολη πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη για ειρήνη στην περιοχή

Στην Κωνσταντινούπολη συναντώνται υπουργοί Εξωτερικών από οκτώ χώρες ευρωπαϊκές και μεσανατολικές για να συζητήσουν λύσεις στην κρίση στα Στενά του Ορμούζ και τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω των συνεχιζόμενων περιφερειακών εντάσεων.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Προσπαθούμε για ειρήνη, κριτική στον ΟΗΕ από την Τουρκία

Ο Ερντογάν επανέλαβε τη βούληση της Τουρκίας να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε διεθνείς κρίσεις, επικρίνοντας τον ΟΗΕ και τη δύναμη των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνάντηση ΥΠΕΞ έγινε στην Κωνσταντινούπολη.