ΓΔ: 2236.85 -0.48% Τζίρος: 101.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:34:41
Φώτο: Shutterstock

Διαψεύδει η Αθήνα τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ περι συμφωνίας τεχνικών συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ανακοινώσει την ύπαρξη συμφωνίας για τεχνικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας με σκοπό τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων,  με αφορμή την ένταση Ελλάδας - Τουρκίας. Ύπως σημείωσε «ύστερα από συζητήσεις που είχα με τον Ελληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο». 

«H Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κροζέτο: Να υπάρξει συντονισμός στο ΝΑΤΟ για τη Γροιλανδία

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, δήλωσε ότι για τη Γροιλανδία χρειάζεται συντονισμός στο ΝΑΤΟ και πρωτοβουλίες που ενώνουν. Είπε ότι η αποστολή μικρού αριθμού στρατιωτών δεν είναι λύση.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Συζητήσεις Ρούτε-Ζελένσκι για ρωσικές επιθέσεις και ενεργειακά ζητήματα

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις ρωσικές επιθέσεις και τις διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία θα λάβει την αναγκαία υποστήριξη για άμυνα και ειρήνη.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Η Τουρκία καθοριστικός σύμμαχος για την ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Γερμανός υπ. Άμυνας τόνισε τον ζωτικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της Τουρκίας στη νότια πτέρυγα ενόψει της Συνόδου στην Άγκυρα.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Όχι σε στρατό στη Γροιλανδία, βλέπει ρωσική εμπλοκή σε κυβερνοεπίθεση

Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως η Πολωνία δεν θα στείλει στρατιώτες στη Γροιλανδία, ενώ σημείωσε πως επίθεση ΝΑΤΟϊκής χώρας σε άλλη θα ήταν καταστροφή. Απέδωσε κυβερνοεπίθεση στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Γροιλανδία στρατηγική.
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αποστολή μαχητικών σε Εσθονία και Ρουμανία για το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Εσθονία από Αύγουστο έως Νοέμβριο 2026 και στη Ρουμανία Δεκέμβριο 2026 με Μάρτιο 2027, ενισχύοντας τις αποστολές αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο των συμμάχων.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα ανησυχεί για ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων στη Γροιλανδία

Η Ρωσία εκφράζει έντονη ανησυχία για την απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει στρατιωτικά τη Γροιλανδία, χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτικοποίηση του Βορρά αδικαιολόγητη και αποτέλεσμα φανταστικών απειλών από Μόσχα και Πεκίνο.