Το βράδυ της Παρασκευής, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, όπου και θα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της νέας NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.
Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.
Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Η κίνηση της Άγκυρας αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, ότι ο Ερντογάν δεν λαμβάνει, τουλάχιστον προς το παρόν, σοβαρά υπόψη του τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Άτυπης Συνόδου των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ κατέστη σαφές ότι η Ένωση είναι πρόθυμη να «απαντήσει» στο τουρκικό καθεστώς με κυρώσεις, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο, υπαίτια της οποίας είναι σαφώς η τουρκική πλευρά.
Όπως τόνισε την Παρασκευή ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών, Χ. Μάας, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι «κάτι περισσότερο από επιβαρυμένες, λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Προϋπόθεση για τον διάλογο με την Ε.Ε. είναι η απομάκρυνση της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες», δήλωσε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.
Σαφή στήριξη προς την Ελλάδα προσέφερε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, καθώς υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της χώρας σας «όπου έχει δίκιο», αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία.
Σταθερός και σίγουρα πιο επιθετικός επικριτής της τουρκικής στάσης είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει μια σειρά προϋποθέσεων προκειμένου να επαναληφθεί ένας διάλογος εμπιστοσύνης. Δεν θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια η στρατηγική της Τουρκίας είναι η στρατηγική ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ... όταν έχετε μια χώρα που επιτίθεται στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες ή στην κυριαρχία δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».