ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Έντονη διαμαρτυρία Ιαπωνίας για επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες

Η Ιαπωνία εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του Πούτιν στις Κουρίλες νήσους, τις οποίες θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Τοσίμιτσου Μοτέγκι.

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις Κουρίλες νήσους, ένα αρχιπέλαγος που αποτελεί σημείο διένεξης μεταξύ Τόκιο και Μόσχας εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, Τοσίμιτσου Μοτέγκι, το ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοτέγκι υπογράμμισε ότι οι «Βόρειες Περιοχές (...) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της Ιαπωνίας, τόσο σε ιστορικό επίπεδο όσο και από την άποψη του διεθνούς δικαίου». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, η ιαπωνική πλευρά χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο για το αρχιπέλαγος που εκτείνεται ανάμεσα στη Χοκάιντο και στη χερσόνησο Καμτσάτκα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Λυπούμαστε για τις ενέργειες της Ιαπωνίας κατά της ασφάλειάς μας

Η Ρωσία επέκρινε την Ιαπωνία για προσπάθειες υπονόμευσης της ασφάλειάς της, μετά τη σύλληψη Ιάπωνα δημοσιογράφου για φερόμενη κατασκοπεία. Ο δημοσιογράφος κρατείται ως τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ οι σχέσεις Μόσχας-Τόκιο είναι τεταμένες.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κάλεσε τον Ιάπωνα πρέσβη για το θέμα των Κουρίλων

Ο Ιάπωνας πρεσβευτής στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ μετά την επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες, που αναζωπύρωσε τη διαμάχη Ρωσίας-Ιαπωνίας για τα νησιά. Το Τόκιο αντέδρασε έντονα καλώντας τον Ρώσο πρεσβευτή.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διαμαρτύρεται για ιαπωνική επένδυση σε ουκρανική εταιρεία drone

Η Ρωσία κάλεσε τον Ιάπωνα πρέσβη διαμαρτυρόμενη για επένδυση ιαπωνικής startup σε ουκρανική εταιρεία κατασκευής drone. Το Κρεμλίνο τονίζει πως οι σχέσεις Ρωσίας-Ιαπωνίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό λόγω της στάσης του Τόκιο.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα απειλεί με ισχυρή απάντηση στα ιαπωνικά σχέδια για πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απειλεί με σκληρή αντίδραση απέναντι στα ιαπωνικά σχέδια ανάπτυξης πυραύλων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν. Ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση προχωρούν κανονικά.
Κτίριο Εθνικής Δίαιτας Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο: Δεν υφίσταται κατασκοπεία μετά τη σύλληψη Ιάπωνα δημοσιογράφου

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι διέψευσε τις ρωσικές κατηγορίες περί κατασκοπείας, μετά τη σύλληψη Ιάπωνα δημοσιογράφου στη Μόσχα. Τόνισε πως διασφάλιση της ασφάλειας των Ιαπώνων πολιτών αποτελεί προτεραιότητα.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν επίσημα διευκρινίσεις από Ρωσία για θάνατο σε εργαστήριο πανώλης

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα επιπλέον πληροφορίες από τη Ρωσία για τον θάνατο εργαζομένης σε εργαστήριο μελέτης της πανώλης στη Σιβηρία, ενώ βρίσκονται σε επαφή και με άλλες χώρες για ανταλλαγή πληροφοριών.