O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup, αντικαθιστώντας τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης» είχε δηλώσει ο Ντόναχιου πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 18.00 ώρα Βρυξελλών. Ωστόσο, ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αφού κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους. Aπό το δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο με τον Πασκάλ Ντόναχιου.
«Είναι τιμή να εκλέγομαι πρόεδρος του Eurogroup. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με όλους τους συναδέλφους μου τα επόμενα χρόνια για να διασφαλίσω μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμωη για όλους, καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, έπειτα από την ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η Νάντια Καλβίνιο, πρώην υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Κομισιόν, θεωρούνταν φαβορί και θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Eurogroup.
Υποστηριζόταν τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Γαλλία και μερικές χώρες του Νότου, όμως συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις ιδιαίτερα από τους Ολλανδούς και το στρατόπεδό τους. Οι αντίπαλοι αυτοί, ουσιαστικά οι πιο φιλελεύθεροι, θεωρούν πως η Ισπανίδα δεν είναι κατάλληλη για μια θέση που απαιτεί τη σφυρηλάτηση συμβιβασμών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Βορρά, οι οποίοι προκρίνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και αυτών του Νότου, που έχουν τη φήμη ότι είναι πιο χαλαροί.
Το ζήτημα της εθνικότητάς της φαίνεται πως έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε πλήρη διαπραγμάτευση για ένα μαζικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ένωσης.
Από τη μια πλευρά, η Ολλανδία, η Αυστρία, καθώς και η Σουηδία και η Δανία εκτός ευρωζώνης είναι πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά το σχέδιο αυτό, από την άλλη οι χώρες του Νότου, με πρώτες την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες είναι αυτές που ωφελούνται περισσότερο από ένα σχέδιο που προβλέπει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δάνειο.