ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Ιράν: Η Τεχεράνη θέλει να αραιώσει το εμπλουτισμένο ουράνιο εντός χώρας

Το Ιράν ζητά την αραίωση του εμπλουτισμένου κατά 60% ουρανίου εντός της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την καταστροφή του. Η αραίωση κάτω του 5% θα μείωνε τον κίνδυνο χρήσης του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Ιράν ζήτησε την Παρασκευή την αραίωση των αποθεμάτων ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60% στο ιρανικό έδαφος, ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει στην καταστροφή τους, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

«Η θέση μας ήταν πάντα ότι ο μόνος τρόπος διαχείρισης των αποθεμάτων εμπλουτισμένων υλικών είναι η αραίωσή τους στο Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση, υπογραμμίζοντας τη σταθερή στάση της Τεχεράνης στο ζήτημα.

Η αραίωση του ουρανίου σε ποσοστό μικρότερο του 5%, πολύ χαμηλότερο από το 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμπλουτισμού για στρατιωτική χρήση και να αποτελέσει βήμα αποκλιμάκωσης στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλές Φρουρών Επανάστασης για κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ συνοδεύουν πλοία στο Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αν συνεχιστεί η αμερικανική υποστήριξη στα πλοία που διαπλέουν το Στενό του Ορμούζ, το οποίο το Ιράν θεωρεί κρίσιμο για την παγκόσμια διακίνηση υδρογονανθράκων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν δηλώνουν ότι ελέγχουν το στενό του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν διαφωνούν για τον έλεγχο του στενού του Ορμούζ, καθώς οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι το ελέγχουν με εταίρους, ενώ οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο και ότι το στενό είναι «κλειστό».
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ρεκόρ επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ

Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ έφτασαν σε ιστορικό υψηλό από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, με παρενοχλήσεις και επιθέσεις μέσω drones, σύμφωνα με το JMIC και πηγές ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης εγκρίνει την νέα πρόταση για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν τόνισε ότι το σχέδιο για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε μία εβδομάδα έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου ηγέτη και θα υλοποιηθεί αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν και τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις κοντά στο νησί Χαργκ, πληροφορίες για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο

Εκρήξεις αναφέρθηκαν κοντά στο νησί Χαργκ, όπου ο κυριότερος ιρανικός τερματικός πετρελαίου, με ανεπιβεβαίωτες πηγές να μιλούν για χτύπημα ιρανικού δεξαμενόπλοιου από αμερικανικές δυνάμεις. Δεν εντοπίστηκε καπνός στην περιοχή.