ΓΔ: 2262.51 1.91% Τζίρος: 232.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:22:37
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Φώτο: Shutterstok

Ιράν: Νέα ζώνη ελέγχου στο Στενό του Ορμούζ προκαλεί αντιδράσεις

Το Ιράν ανακοίνωσε νέα ζώνη ελέγχου στο Στενό του Ορμούζ, επεκτείνοντας τις απαιτήσεις για άδεια διέλευσης πλοίων, με τα Εμιράτα να αντιδρούν έντονα.

Ο ιρανικός οργανισμός διαχείρισης του Στενού του Ορμούζ ανακοίνωσε σήμερα την οριοθέτηση ζώνης ελέγχου που εκτείνεται έως τα ύδατα νοτίως του λιμανιού της Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει κρίσιμες πετρελαϊκές υποδομές που έχουν σχεδιαστεί για να παρακάμπτουν τον αποκλεισμό του στενού, με αξιωματούχο των Εμιράτων να χαρακτηρίζει το σχέδιο του Ιράν «χίμαιρα».

Η Τεχεράνη διατηρεί τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στη στρατηγική αυτή θαλάσσια δίοδο, ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο υδρογονανθράκων, από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή που πυροδοτήθηκε από την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στις 28 Φεβρουαρίου.

Παρότι στις 8 Απριλίου τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση πυρός, οι αρχές συνεχίζουν να απαιτούν από τα πλοία που διασχίζουν το Στενό να λαμβάνουν άδεια από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η νέα ιρανική Αρχή και η διεκδίκηση ζώνης ελέγχου

Η νεοσυσταθείσα Αρχή του Στενού του Περσικού Κόλπου (PGSA), η οποία διαθέτει πλέον επίσημο λογαριασμό στο Χ, δημοσίευσε μήνυμα συνοδευόμενο από χάρτη, ανακοινώνοντας ότι οριοθέτησε «τη ζώνη ρυθμιστικής αρμοδιότητας για τη διαχείριση» του Στενού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ζώνη εκτείνεται «από το Κουχ-ε Μουμπάρακ στο Ιράν έως νοτίως της Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» και καλύπτει την ανατολική είσοδο του στενού, ενώ στη δυτική πλευρά φτάνει «από τη νήσο Κεσμ στο Ουμ Αλ Καουάιν στα Εμιράτα». Η διέλευση από τη ζώνη αυτή, σύμφωνα με την Αρχή, απαιτεί συντονισμό και άδεια από το νέο όργανο.

Αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αξιωματούχος των Εμιράτων χαρακτήρισε το ιρανικό σχέδιο «χίμαιρα». Ο σύμβουλος της προεδρίας των Εμιράτων, Ανουάρ Γκάργκας, έγραψε στο Χ ότι «το (ιρανικό) καθεστώς επιχειρεί να επιβάλει μια νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από μια προφανή στρατιωτική ήττα, αλλά οι απόπειρες ελέγχου του Στενού του Ορμούζ ή επίθεσης κατά της θαλάσσιας κυριαρχίας των Εμιράτων δεν είναι παρά μια χίμαιρα».

Ενεργειακές υποδομές και περιφερειακή συνεργασία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή την επιτάχυνση της κατασκευής του νέου πετρελαιαγωγού «Δύση-Ανατολή», που αναμένεται να διπλασιάσει τη δυναμικότητα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Adnoc μέσω του λιμανιού της Φουτζάιρα και να τεθεί σε λειτουργία το 2027.

Ήδη ένας αγωγός μήκους 360 χιλιομέτρων συνδέει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Χαμπσάν, στο δυτικό τμήμα των Εμιράτων, με τη Φουτζάιρα στον Κόλπο του Ομάν, νοτίως του Στενού του Ορμούζ. Οι εγκαταστάσεις της Φουτζάιρα έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών διαδρομών.

Οι χώρες του Κόλπου εντείνουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο επιμελητείας και επανεξετάζουν τις πετρελαϊκές τους διαδρομές από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των εξαγωγών τους.

Ναυτικές κινήσεις στο Στενό του Ορμούζ

Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, επιβεβαίωσε ότι έχει δώσει άδεια σε περισσότερα από 25 πλοία, μεταξύ των οποίων δεξαμενόπλοια, να διασχίσουν το Στενό του Ορμούζ μέσα σε 24 ώρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διέλευση πραγματοποιήθηκε «σε συνεργασία» με τις ιρανικές δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή Τραμπ μετά από χτύπημα κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση ΗΑΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως αν το Ιράν δεν συνάψει σύντομα συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα καταστραφεί ολοσχερώς. Η ένταση εντείνεται μετά την πτώση drone κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση και την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Αλ Ναχιάν συζήτησαν για την πολεμική κατάσταση στο Ιράν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με τον ηγέτη των ΗΑΕ την κατάσταση στο Ιράν, υπογραμμίζοντας τη σημασία πολιτικών και διπλωματικών λύσεων. Ευχαρίστησε επίσης τα ΗΑΕ για την ανθρωπιστική τους στήριξη στην Ουκρανία.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει τις ιρανικές κατηγορίες για ανάμειξη

Τα ΗΑΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ιράν για ενεργό συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας πως η Τεχεράνη προσπαθεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής.
ΑΑμμππάάςς  ΑΑρρααγγκκττσσίί  πποορρττρρααίίττοο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καταγγέλλει τα ΗΑΕ ως ενεργό εταίρο στον πόλεμο με ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι στηρίζουν ΗΠΑ και Ισραήλ στον πόλεμο κατά του Ιράν, μια μέρα μετά τη διάψευση συνάντησης Νετανιάχου-Μπιν Ζαγιέντ. Τη δήλωση έκανε από τη σύνοδο BRICS στην Ινδία.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Μυστική επίσκεψη στα ΗΑΕ στη διάρκεια του πολέμου με Ιράν

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε μυστικά τα ΗΑΕ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ στις 26 Μαρτίου στην Αλ Αΐν. Η συνάντηση, τη στιγμή του πολέμου με το Ιράν, χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική πρόοδος» στις σχέσεις τους.
Ιρανικοί πύραυλοι στρατός
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Επίθεση στο Ιράν τον Απρίλιο σύμφωνα με τη WSJ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα ΗΑΕ φέρεται να διεξήγαγαν αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν τον Απρίλιο, στοχοποιώντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη νήσο Λαβάν, κάτι που ως τώρα αποδιδόταν μόνο στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.