ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ναυπηγεία, Naval
Φωτο: Η φρεγάτα Θεμιστοκλής υπο κατασκευή στα ναυπηγεία της Naval. Credit: BusinessDaily

Στο ναυπηγείο της φρεγάτας «Θεμιστοκλής»: Η πιο εξελιγμένη ελληνική FDI

Το BusinessDaily μπήκε στο ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν και είδε από κοντά τον «Θεμιστοκλή», την 4η και πιο εξελιγμένη ελληνική φρεγάτα FDI. Επόμενο ορόσημο είναι η καθέλκυση της φρεγάτας με πλευρικό αριθμό F-600.

Ο «Νέαρχος», η δεύτερη φρεγάτα FDI, με πλευρικό αριθμό F-602, είχε χθες την τιμητική της.

Μετά την ονοματοδοσία της υπερσύγχρονης πλατφόρμας επιφανείας, η ελληνική σημαία υψώθηκε στην πρύμνη του πλοίου, σηματοδοτώντας, μαζί με τις σχετικές υπογραφές, την ένταξή του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πριν από την τελετή για τον «Νέαρχο», το BusinessDaily βρέθηκε στο στεγασμένο ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν, όπου ναυπηγείται η τέταρτη FDI, ο «Θεμιστοκλής».

Όπως αποτυπώνεται και στο οπτικοακουστικό υλικό, τα τμήματα της γάστρας έχουν ενωθεί και η υπερκατασκευή ολοκληρώνεται. Το πλοίο δεν έχει ακόμη βαφτεί, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί ο ιστός με το ραντάρ Sea Fire και ο οπλισμός.

Σημειωτέον ότι στον «Θεμιστοκλή» έχουν ήδη τοποθετηθεί τα προεξοπλισμένα τμήματα (blocks) που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας.

Η υπο κατασκευή φρεγάτα Θεμιστοκλής στα ναυπηγεία της Naval

Επόμενο ορόσημο είναι η καθέλκυση της φρεγάτας, η οποία θα φέρει τον πλευρικό αριθμό F-600. Θα είναι η πιο εξελιγμένη από τις τέσσερις FDI και οι άλλες τρεις θα αναβαθμιστούν στο δικό της πρότυπο, το STANDARD +++.

Γι' αυτό, μετά την παράδοση του «Θεμιστοκλή», οι ελληνικές FDI θα αποτελούν την κλάση «Θεμιστοκλής».

Η παράδοση της φρεγάτας στο Πολεμικό Ναυτικό και η άφιξή της στην Ελλάδα αναμένονται μέσα στο 2028, κατά πάσα πιθανότητα στο δεύτερο εξάμηνο.

Παράλληλα, «τρέχει» η ολοκλήρωση της τρίτης FDI, του «Φορμίωνα», την οποία το BusinessDaily είδε επίσης από κοντά. Η ελληνική σημαία αναμένεται να υψωθεί στον «Φορμίωνα» στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η φρεγάτα υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Ελλάδα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2027.

Υπενθυμίζεται ότι το Λοριάν είναι το κέντρο ναυπήγησης πλοίων επιφανείας της Naval Group, με περίπου 5.000 εργαζόμενους, δηλαδή το ναυπηγείο όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες του γαλλικού ναυτικού και των ξένων πελατών της. Εκεί ναυπηγήθηκαν και οι γαλλικές FREMM, καθώς και οι αντίστοιχες της Αιγύπτου και του Μαρόκου.

ναυπηγεία Naval

Η υπο κατασκευή φρεγάτα Θεμιστοκλής στα ναυπηγεία της Naval

Ο «Κίμων» και η αναβάθμιση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού

Η νέα γενιά φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού εγκαινιάστηκε με την παραλαβή του «Κίμωνα» (F-601), της πρώτης ελληνικής FDI, στις 18 Δεκεμβρίου 2025, στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν. Η φρεγάτα έφτασε στην Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου 2026, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σημαντικής ανανέωσης των μονάδων επιφανείας του Στόλου.

Ο «Κίμων» ενσωματώνει προηγμένα συστήματα επιτήρησης, αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Στον εξοπλισμό του ξεχωρίζει το ραντάρ Sea Fire της Thales, τεχνολογίας AESA, με τέσσερις σταθερές κεραίες και συνεχή κάλυψη 360 μοιρών, που επιτρέπει την ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλαπλών στόχων και την έγκαιρη αναγνώριση απειλών.

Ιδιαίτερη επιχειρησιακή σημασία έχει η δυνατότητα αξιοποίησης των αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 30, που προσφέρουν αεράμυνα περιοχής, επιτρέποντας την προστασία όχι μόνο της ίδιας της φρεγάτας, αλλά και άλλων πλοίων ενός ναυτικού σχηματισμού. Η πλήρης ελληνική διαμόρφωση προβλέπει 32 πυραύλους Aster 30, ενώ οι FDI διαθέτουν επίσης αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3C και τορπίλες MU90.

Ναυπηγεία Naval

Η υπο κατασκευή φρεγάτα Θεμιστοκλής στα ναυπηγεία της Naval

Οι δυνατότητες αυτές αποτελούν ποιοτική αναβάθμιση για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς ενισχύουν την ικανότητά του να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα εναέριες, επιφανειακές και υποβρύχιες απειλές. Παράλληλα, διευρύνουν τις επιχειρησιακές επιλογές του Στόλου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα ως προς την προστασία ναυτικών σχηματισμών και την επιτήρηση μεγάλων θαλάσσιων περιοχών.

Με τη σταδιακή ένταξη και των τεσσάρων FDI, το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει έναν σύγχρονο πυρήνα φρεγατών με προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Η κοινή τεχνολογική βάση των πλοίων και η προβλεπόμενη αναβάθμισή τους στο πρότυπο STANDARD +++ αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και τη συνοχή του ελληνικού στόλου.

Φρεγάτα Κίμων θάλασσα

Η φρεγάτα Κίμων του Πολεμικού Ναυτικού

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολεμικό Ναυτικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανάρτηση για ονοματοδοσία και ύψωση σημαίας στη φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ»

Η φρεγάτα «Νέαρχος», δεύτερη Belharra, εντάχθηκε στον στόλο ενισχύοντας το Πολεμικό Ναυτικό, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για νέο βήμα του εξοπλιστικού προγράμματος, που θωρακίζει την ασφάλεια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Φρεγάτα Belharra ναυπηγείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Νέαρχος»: Σύγχρονη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων για το Πολεμικό Ναυτικό

Στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της φρεγάτας «Νέαρχος» (F-602), της δεύτερης FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού, με σύγχρονα οπλικά και αμυντικά συστήματα για πολλαπλούς ρόλους.
Φρεγάτα Belharra λιμάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΕΝ: Οι φρεγάτες FDI ενισχύουν σημαντικά τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού

Ο αρχηγός ΓΕΝ τόνισε ότι οι νέες φρεγάτες FDI αναβαθμίζουν σημαντικά τον Στόλο, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την εθνική ασφάλεια, εισάγοντας προηγμένη τεχνολογία και προάγοντας τα εθνικά συμφέροντα.
Νίκος Δένδιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ο «Νέαρχος» ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό με νέα κορυφαία πλατφόρμα

Ολοκληρώθηκε η τελετή ονοματοδοσίας της φρεγάτας «Νέαρχος» στη Γαλλία, παρουσία του υπ. Άμυνας Ν. Δένδια και της στρατιωτικής ηγεσίας. Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο πολλαπλών αποστολών που ενισχύει τον ελληνικό στόλο.
Ελληνικό περιπολικό όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη στη Λευκάδα του υπόπτου για εμπρησμούς σε Γλυφάδα και Νέο Ηράκλειο

Συνελήφθη στη Λευκάδα 46χρονος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού για τρεις εμπρησμούς σε Γλυφάδα και Νέο Ηράκλειο. Ο ίδιος κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά στο σπίτι της πρώην συντρόφου του, προκαλώντας σοβαρές φθορές.