ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Στενό του Ορμούζ πλοία

ΗΑΕ: Νέες εμπορικές και ενεργειακές οδοί μετά τις ιρανικές επιθέσεις

Τα ΗΑΕ σχεδιάζουν εναλλακτικές διαδρομές εξαγωγών ενέργειας και εμπορίου για να μην εξαρτώνται από την ένταση με το Ιράν, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Ανουάρ Γκάργκας, τονίζοντας πως δεν θα γίνουν όμηροι του πολέμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχωρούν σε ανάπτυξη εναλλακτικών διαδρομών για τις ενεργειακές εξαγωγές και το εμπόριό τους, με στόχο να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους από τον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρικού συμβούλου των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκάργκας.

Ο πόλεμος έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στα κράτη του Κόλπου που διαθέτουν πλούσια αποθέματα πετρελαίου, όπως τα ΗΑΕ. Η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της χώρας και έχει στοχεύσει πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στο στενό του Ορμούζ.

Ο Γκάργκας ανέφερε κατά τη διάρκεια του Hill Forum στο Αμπού Ντάμπι: "Οι ενεργειακές εξαγωγές μας δεν θα κρατηθούν όμηροι, ούτε το εμπόριο και η οικονομική δραστηριότητά μας".

Τα ΗΑΕ ενισχύουν τη λιμενική τους ικανότητα στις ανατολικές ακτές, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν αγωγούς, σιδηροδρομικές και εμπορικές διαδρομές, δημιουργώντας εναλλακτικούς διαδρόμους για τις εξαγωγές τους.

Ο Γκάργκας σημείωσε ότι, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης των σχέσεων με το Ιράν, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις γειτονικές χώρες ενδέχεται να απαιτήσει δεκαετίες μετά τις επιθέσεις.

"Μια λειτουργική σχέση με το Ιράν μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί, όμως η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι άλλο θέμα", υπογράμμισε.

Τα ΗΑΕ, τα οποία αποτελούν μια κρίσιμη οικονομική γραμμή ζωής για το Ιράν, ανέστειλαν όλες τις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συναλλαγές με την Ισλαμική Δημοκρατία τον Αύγουστο, επικαλούμενα τη στρατιωτική κλιμάκωση από πλευράς Τεχεράνης και τις πυραυλικές απειλές.

Ο Γκάργκας άσκησε επίσης κριτική στις χώρες του Κόλπου για την αντίδρασή τους στις ιρανικές επιθέσεις, επισημαίνοντας ότι η συλλογική δράση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

"Για πολλά χρόνια είχαμε συμφωνήσει ευρέως για τη φύση της πρόκλησης που έθετε το Ιράν", ανέφερε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη κατανόησης, αλλά η αδυναμία να μεταφραστεί αυτή η κοινή γνώση σε ενιαία και στρατηγική απάντηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά του Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι πετρελαιοφόρο με πάνω από 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο πήρε φωτιά στα Στενά του Ορμούζ, αφού προσέκρουσε σε νάρκη. Το πλοίο ακολουθούσε μη εγκεκριμένη από το Ιράν διαδρομή.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ρεκόρ επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ

Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ έφτασαν σε ιστορικό υψηλό από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, με παρενοχλήσεις και επιθέσεις μέσω drones, σύμφωνα με το JMIC και πηγές ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Χτυπήματα Ανσαραλά σε αεροδρόμιο Ριάντ και διυλιστήριο ARAMCO στη Σ. Αραβία

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν επιθέσεις με drones και πυραύλους σε στόχους στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Ριάντ, διυλιστηρίου της ARAMCO και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νότο.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά Ορμούζ αναφέρει το UKMTO

Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα από άγνωστο βλήμα στα Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο, ανέφερε η UKMTO. Το πλήρωμα προσπαθεί να τη σβήσει, χωρίς αναφορές για θύματα ή περιβαλλοντικές ζημιές.