ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:59:00
Φώτο: Shutterstock

Έτοιμη να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για να ρίξει το φράγκο η Τράπεζα της Ελβετίας

Το βασικό επιτόκιο της SNB διατηρείται στο -0,75%, όσο και το επιτόκιο που χρεώνει για τις καταθέσεις όψεως των τραπεζών σε αυτή, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters.

H κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική της, διατηρώντας τα χαμηλότερα επιτόκια στον κόσμο και δηλώνοντας ότι «παραμένει διατεθειμένη να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγματος» για να περιορίσει την ισχύ του «πολύ υπερτιμημένου» ελβετικού φράγκου.

Το βασικό επιτόκιο της SNB διατηρείται στο -0,75%, όσο και το επιτόκιο που χρεώνει για τις καταθέσεις όψεως των τραπεζών σε αυτή, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters. Σημειώνεται πως χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες εξυπηρετούν δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου και έχουν υποστεί ζημιές από την υπερβολική ενίσχυση της ισοτιμίας του με το ευρώ.

«Η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό του έχουν οδηγήσει σε μία μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και μία μείωση του πληθωρισμού στην Ελβετία και το εξωτερικό. Η επεκτατική νομισματική πολιτική της SNB παραμένει αναγκαία για να διασφαλίσει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες στην Ελβετία», ανέφερε η τράπεζα. Η SNB εκτίμησε ότι η ελβετική οικονομία θα συρρικνωθεί περίπου κατά 6% φέτος, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας της COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της. Εκτιμά, επίσης, ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ελβετία θα μειωθούν κατά 0,7% φέτος και κατά 0,2% το 2021 πριν αυξηθούν 0,2% το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ξαφνική αύξηση επιτοκίου στην Ελβετία, νέα βάρη σε Έλληνες δανειολήπτες

Το μεγαλύτερο ράλι του ελβετικού νομίσματος από το 2015 σημειώνεται μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα. Χαμένοι 70.000 Έλληνες δανειολήπτες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν συγκροτεί τέσσερις ομάδες εργασίας για τις συνομιλίες με ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στην Ελβετία, με τη δημιουργία τεσσάρων ομάδων εργασίας για την άρση κυρώσεων, το πυρηνικό πρόγραμμα, την οικονομική ανάπτυξη και την επιτήρηση εφαρμογής των συμφωνιών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν-ΗΠΑ: Η Ελβετία ξεκίνησε άμεσα τεχνικές συνομιλίες

Η Ελβετία ανακοίνωσε την έναρξη τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία σε οδικό χάρτη που στοχεύει σε τελική συμφωνία εντός 60 ημερών. Οι συζητήσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών στις ελβετικές Άλπεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν καταγράφουν πρόοδο σε συνομιλίες για Λίβανο και Ορμούζ στην Ελβετία

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμών για διακοπή εχθροπραξιών στον Λίβανο και ασφαλείς διελεύσεις στο Ορμούζ, με στόχο οριστική συμφωνία σε 60 μέρες. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στις ελβετικές Άλπεις.