«Καμπανάκι» κινδύνου σήμανε στις διεθνείς αγορές αλλά και στους Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο η αναπάντεχη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο -0,25%.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2007, με το ελβετικό φράγκο να αντιδρά έντονα ανοδικά και να ενισχύεται 2% έναντι του ευρώ, με την απόλυτη ισοτιμία των δύο νομισμάτων να είναι, πλέον, εμφανής στον ορίζοντα, κάτι που είχε συμβεί και πάλι πρόσφατα, στις αρχές Μαρτίου, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η νέα άνοδος του ελβετικού έναντι του ευρώ θα προκαλέσει επιβαρύνσεις στις δόσεις περίπου 70.000 Ελλήνων δανειοληπτών, που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό. Οι μηνιαίες δόσεις που πληρώνουν αναπροσαρμόζονται σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την τελευταία ισοτιμία με το ευρώ, καθώς οι δανειολήπτες δεν δικαιώθηκαν σε δικαστικές προσφυγές, όπου ζητούσαν αποσύνδεση της δόσης από την ισοτιμία.
Ήδη αυτοί οι δανειολήπτες έχουν «καεί» από την ενίσχυση του ελβετικού, καθώς οι περισσότεροι έχουν λάβει τα δάνεια τους πριν από τη μεγάλη κρίση του 2008, όταν η ισοτιμία του ευρώ ήταν στο επίπεδο του 1,60.
Καθώς εντάχθηκαν στο παγκόσμιο άρμα της νομισματικής σύσφιξης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ελβετίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Τόμας Τζόρνταν προχώρησαν, επίσης, σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι «πιθανώς θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα», δηλαδή και νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Πρώτη αύξηση επιτοκίου από το 2007 στην Ελβετία
Η ανατίμηση του φράγκου μετά την ανακοίνωση το έθεσε σε τροχιά για το μεγαλύτερο ράλι του από τον Ιανουάριο του 2015, όταν η SNB αφαίρεσε το ανώτατο όριο στο νόμισμα. Η SNB μάχεται εδώ και καιρό ενάντια στη μετατροπή του ελβετικού φράγκου ως καταφυγίου για τους επενδυτές αλλά οι τελευταίες ενέργειες σηματοδοτούν μια σημαντική στροφή.
Ο κ. Τζόρνταν δήλωσε ότι οι προοπτικές της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι αβέβαιες και ότι η SNB θα παραμείνει ενεργή στην αγορά συναλλάγματος. Ανέφερε ότι η SNB είναι έτοιμη να παρέμβει κατά της υπερβολικής ανατίμησης και προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε πωλήσεις ελβετικών φράγκων. «Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση», τόνισε ο επικεφαλής της SNB σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.
Η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων ήρθε παράλληλα με την αλλαγή των προοπτικών για τον πληθωρισμό, τον οποίο η SNB βλέπει πλέον στο 2,8% φέτος, στο 1,9% το 2023 και στο 1,6% το 2024. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τον Μάρτιο, όταν προέβλεπε 2,1% φέτος και 0,9% το 2023 και το 2024.
«Η SNB ήταν αρκετά γενναία ώστε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να εξομαλύνει την πολιτική της», τόνισε ο Ντ. Κολ, επικεφαλής οικονομολόγος της Julius Baer, στην τηλεόραση του Bloomberg. Ένα ισχυρό φράγκο «αποτελεί λιγότερο φόβο αυτή τη στιγμή - σε ένα περιβάλλον όπου πρέπει να ανησυχείς για τον πληθωρισμό, ένα ισχυρό νόμισμα είναι καλό πράγμα, ιδίως όταν ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος».
Ράλι του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ