ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα της γερμανικής Βουλής, με εμφανή την περίφημη γυάλινη θόλο.

«Σημαντική επιτυχία» για Γερμανία και ΕΕ η έγκριση της συμφωνίας Mercosur

Οι Γερμανοί βιομήχανοι χαιρετίζουν την έγκριση της συμφωνίας Mercosur από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα μειώσει εμπορικά εμπόδια, θα εξοικονομήσει 4 δισ. ευρώ ετησίως από δασμούς και θα ενισχύσει την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Ως σημαντική επιτυχία για τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία χαρακτηρίζουν οι Γερμανοί βιομήχανοι την έγκριση της συμφωνίας Mercosur από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Τάνια Γκένερ, τόνισε ότι «η υιοθέτηση της συμφωνίας Mercosur αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

 Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΕ αποδεικνύει την ικανότητά της να ενεργεί και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, επιβεβαιώνοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση εμπορικών εμποδίων και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από δασμούς. 

Παράλληλα, δημιουργείται μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, με περισσότερους από 750 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η κ. Γκένερ επισήμανε τη σημασία της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το λίθιο και ο χαλκός, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Υπογράμμισε επίσης πως η Ευρώπη παραμένει υπό πίεση, καθώς ΗΠΑ και Κίνα ενισχύουν διαρκώς την επιρροή τους στις διεθνείς αγορές.

Η επικεφαλής της BDI σημείωσε ότι η συμφωνία με τη Mercosur μπορεί να αποτελέσει μόνο την αρχή. Τόνισε πως η ΕΕ οφείλει να διευρύνει περαιτέρω τις στρατηγικές συνεργασίες της και να αναπτύξει νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών συμφωνιών με την Ινδία και την Ινδονησία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ουγγαρία να μην μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα παροτρύνουν την Ουγγαρία να αναθεωρήσει το μπλοκάρισμα των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώιμες συνομιλίες Μερτς - Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

Οι συνομιλίες Μερτς-Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν στοχεύουν στη μείωση του ρόλου των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας συνεργασία και ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής ασπίδας.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Δεν βλέπω έτοιμη την ΕΕ να ορίσει ημερομηνία ένταξης για την Ουκρανία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι έτοιμα να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της Ουκρανίας και τόνισε την ανάγκη να γίνει δουλειά ώστε να φανεί πως η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Γερμανού Υπ. Άμυνας για σταθερή εταιρική σχέση με ΗΠΑ

Ο Μπόρις Πιστόριους ζήτησε αξιόπιστη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με έμφαση στη συλλογική αμυντική ικανότητα, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να υλοποιούνται μονομερώς από ένα κράτος.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας» από το Μόναχο

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Μονάχου «μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας» για την Ευρώπη, τονίζοντας τα επιτεύγματά της και την ανάγκη ενίσχυσης, απαντώντας έμμεσα σε περσινές επικρίσεις των ΗΠΑ.