Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογένη αγορά, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ έδειξαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε απ΄ όλη την ευρωζώνη τα περισσότερα ομόλογα από την ημέρα που ξεκίνησε το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Pandemic Emergency Purchase Programme). Συνολικά η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αυτού, έχει αποφασίσει να διαθέσει περίπου 750 δισ. ευρώ.
Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αυτό, παρόλο που λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία, αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος (πρόκειται για το λεγόμενο κεφαλαιακό κλειδί) το οποίο ανέρχεται σε περίπου 1,8%. Άρα το συνολικό ποσό των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσαν να αγοραστούν από την ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 13,5 δισ. ευρώ.
Θετική ήταν επίσης για την εγχώρια αγορά ομολόγων η επισήμανση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ. ο οποίος μιλώντας, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στα γερμανικό, γαλλικό, ιταλικό, ισπανικό και ολλανδικό πρακτορεία ειδήσεων, ανέφερε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, παρά την αύξηση που θα σημειώσει λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλότερο σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.
Έτσι, στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 2,13-2,17% από 2,19% χθες, στο 1,57% από 1,59% μειώθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ του 15ετούς υποχώρησε στο 2,13% από το 2,14%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 12 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,18% έναντι -0,50% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,68% από 2,69%.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0870 δολ. από τα 1,0805 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και το περιβάλλον ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας ευνοούν το δολάριο που αποτελεί το κυριότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Την άνοδο του δολαρίου περιορίζει η ιδιαίτερα επεκτατική νομισματική πολιτική της Fed και η εκτίμηση της αγοράς για μείωση των επιτοκίων της σε αρνητικά επίπεδα.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0858 δολ.