ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Διεθνής Αμνηστία: Κατηγορίες για εγκλήματα ανθρωπότητας κατά της Χαμάς

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί για πρώτη φορά τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της εξόντωσης, κατά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7/10/2023, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συμπεριλαμβανομένης της «εξόντωσης», κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεσή τους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η έκθεση, που ξεπερνά τις 170 σελίδες, αναφέρει ότι οι εν λόγω οργανώσεις διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μεταξύ αυτών καταγράφονται ομηρείες, φυλακίσεις, βασανισμοί, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βιασμοί και «άλλες μορφές σεξουαλικής βίας».

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι σφαγές αμάχων την 7η Οκτωβρίου συνιστούν το «έγκλημα της εξόντωσης». Παράλληλα, οι οργανώσεις, κυρίως η Χαμάς, συνέχισαν να διαπράττουν εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου και μετά την ημερομηνία αυτή, κρατώντας ομήρους και υποβάλλοντάς τους σε «κακομεταχείριση», ενώ διατηρούσαν και «πτώματα».

Σύμφωνα με την έκθεση, η απαγωγή και κράτηση ομήρων ήταν μέρος σχεδίου που καταρτίστηκε από τη «ηγεσία της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων». Η διεθνής οργάνωση είχε ήδη επισημάνει πως η Χαμάς και άλλες οργανώσεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν 1.221 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Την ίδια ημέρα 251 όμηροι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων 44 ήταν ήδη νεκροί. 

Από τους 207 ομήρους που μεταφέρθηκαν, 41 πέθαναν ή σκοτώθηκαν στην αιχμαλωσία. Σήμερα, όλοι οι όμηροι έχουν επαναπατριστεί, εκτός από έναν Ισραηλινό, το πτώμα του οποίου παραμένει στη Γάζα.

Η ΜΚΟ σημειώνει ότι για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας κατά την επίθεση, δεν κατάφερε να λάβει παρά μία μαρτυρία επιζήσασας, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το εύρος των περιστατικών.

Η έκθεση αποδίδει την «κύρια ευθύνη» για τα εγκλήματα στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κάσαμ, ενώ μικρότερη ευθύνη αποδίδεται στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά και σε «παλαιστίνιους πολίτες» μη ενταγμένους σε οργανώσεις.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα, σημειώνοντας ότι αυτή «συνεχίζεται χωρίς διακοπή» παρά την κατάπαυση του πυρός από τις 10 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες περί γενοκτονίας, χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδείς» και «αντισημιτικές».

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης, «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» ορίζεται ως «ευρεία και συστηματική επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού» με γνώση του στόχου.

Τον Μάιο του 2024, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Ισμαήλ Χανίγια, τότε ηγέτη της Χαμάς, του Μοχάμεντ Ντέιφ, ηγέτη των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, και του Γιαχία Σινουάρ, εγκεφάλου της επίθεσης, τα οποία ακυρώθηκαν μετά το θάνατό τους σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Εντάλματα σύλληψης παραμένουν σε ισχύ κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Περισσότεροι από 70.369 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ευρείας στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης Χαμάς. Τα στοιχεία, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, δεν διαχωρίζουν μεταξύ μαχητών και αμάχων, ωστόσο η πλειονότητα των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ εφαρμόζει «σκόπιμη εκστρατεία λιμού» στη Γάζα

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για σκόπιμη πρόκληση λιμού στη Γάζα, κάνοντας λόγο για πολιτικές που οδηγούν σε ανθρωπιστική καταστροφή· το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες.
Εκρήξεις στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ και Παλαιστίνη εξετάζονται για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία στο διάστημα 9-13 Μαΐου, ξεχωρίζουν εννέα ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν ζωές αμάχων καθώς και παλαιστινιακές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν αδιακρίτως προς το Ισραήλ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμο να απαντήσει δυναμικά σε Ισραήλ και ΗΠΑ, λένε οι Φρουροί

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε ότι η χώρα θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε επίθεση από ΗΠΑ ή Ισραήλ, κατηγορώντας τους ηγέτες τους ως υπεύθυνους για αναταραχές και «δολοφόνους της ιρανικής νεολαίας».
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Εγγυήσεις από Χεζμπολάχ για αποχή από επιθέσεις στο Ιράν ζητούν διπλωμάτες

Διπλωμάτες ζήτησαν εγγυήσεις από τη Χεζμπολάχ να μην επιτεθεί αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ χτυπήσουν το Ιράν. Η οργάνωση δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, εκτιμώντας πως θα δράσει μόνο αν υπάρξει υπαρξιακή απειλή για το Ιράν.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο καλεί κινεζικές εταιρείες να αποφεύγουν λογισμικό ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από εγχώριες εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λογισμικό κυβερνοασφάλειας αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.