Το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένοχοι για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» κατά τη διάρκεια του «πολέμου των πέντε ημερών» τον Μάιο, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία την Τρίτη.
Από τις 9 ως τις 13 Μαΐου το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και εκτόξευση ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους.
Συνολικά, αυτά τα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή σε 34 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων έξι στρατιωτικών διοικητών της Ισλαμικής Τζιχάντ (ένα ένοπλο κίνημα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση), μαχητές από διάφορες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών καθώς επίσης και μια Ισραηλινή.
«Κατά τη διάρκεια της επίθεσής του εναντίον της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας στις αρχές Μαΐου, το Ισραήλ κατέστρεψε παλαιστινιακά σπίτια παρανόμως και συχνά χωρίς στρατιωτική εντολή, σε μια μορφή συλλογικής τιμωρίας κατά του άμαχου πληθυσμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
«Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίσης εμφανώς δυσανάλογες αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν και τραυμάτισαν παλαιστίνιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», πρόσθεσε η ΜΚΟ, σημειώνοντας ότι «η σκόπιμη πραγματοποίηση δυσανάλογων επιθέσεων [...] συνιστά έγκλημα πολέμου».
Η ΜΚΟ λέει ότι έχει ερευνήσει εννέα ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν ζωές αμάχων. Αναφέρει συγκεκριμένα τρεις ξεχωριστές επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ισραήλ την πρώτη ημέρα της επίθεσης κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, στις 9 Μαΐου, κατά τις οποίες χάθηκαν τρεις στρατιωτικοί διοικητές της ένοπλης πτέρυγας αυτού του κινήματος, αλλά και «δέκα Παλαιστίνιοι πολίτες».
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει επίσης ότι οι παλαιστινιακές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν αδιακρίτως προς το Ισραήλ, οι οποίες σκότωσαν αμάχους στο Ισραήλ αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, «πρέπει επίσης να υπόκεινται σε έρευνα για εγκλήματα πολέμου».
Υπό την πίεση του AFP να απαντήσει σε αυτή την κατηγορία, ο Τάρικ Σέλμι, εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ, υποδέχτηκε «ευνοϊκά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «αποδεικνύει ότι το Ισραήλ είναι η πηγή της επιθετικότητας».
«Ο εχθρός χρησιμοποιεί τα όπλα που έχει στη διάθεσή του για να σκοτώσει Παλαιστίνιους αμάχους και εμείς κάνουμε το καθήκον μας για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας έναντι των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότεροι από 1.230 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ μεταξύ 10 και 13 Μαΐου, πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες έχουν διεξάγει αρκετούς πολέμους μετά την κατάληψη της Γάζας από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς το 2007, όταν το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό στην φτωχή αυτή μικρή περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι «η ατιμωρησία του Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει επανειλημμένα κατά των Παλαιστινίων και ο σκληρός, συνεχής και παράνομος αποκλεισμός που έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 16 χρόνια, προκαλούν περισσότερες παραβιάσεις και καθιστούν χρόνια την αδικία», όπως τονίζεται.