ΓΔ: 2090.64 0.20% Τζίρος: 172.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βάρκα με μετανάστες
Μεταναστευτικό ζήτημα: μετανάστες σε φουσκωτή βάρκα διασχίζουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Ναυάγιο στη Λιβύη: 42 νεκροί μετανάστες, επτά διασώθηκαν μετά από 6 ημέρες

Τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης με 42 νεκρούς και 7 διασωθέντες, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Οι οργανισμοί ζητούν ενίσχυση της διάσωσης και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Τραγικό ναυάγιο σημειώθηκε ανοιχτά των λιβυκών ακτών στις 3 Νοεμβρίου, με 42 ανθρώπους, κυρίως Σουδανούς, να θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Επτά μετανάστες διασώθηκαν από τις λιβυκές αρχές έπειτα από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις 8 Νοεμβρίου.

Το φουσκωτό σκάφος μετέφερε συνολικά 49 μετανάστες από χώρες της Αφρικής, όπως το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Καμερούν και τη Σομαλία. Οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα για έξι ημέρες, με αποτέλεσμα μόνο επτά άνδρες να διασωθούν, ενώ οι υπόλοιποι 42 αγνοούνται και εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από τη Ζουγουάρα τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, αλλά λόγω κακοκαιρίας παρουσίασε βλάβη στη μηχανή και ανατράπηκε. 

Το περιστατικό αυτό προστίθεται σε μια σειρά ναυαγίων που έχουν σημειωθεί πρόσφατα στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες στην κεντρική μεταναστευτική διαδρομή.

Σύμφωνα με το Missing Migrants Project του ΔΟΜ, πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος σε αυτή την οδό, ενώ από το 2014 ο αριθμός των πνιγμένων ή αγνοουμένων στη Μεσόγειο ξεπερνά τις 33.000.

Ο ΔΟΜ τονίζει ότι η νέα αυτή τραγωδία αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την επέκταση ασφαλών και τακτικών οδών μετανάστευσης. Παράλληλα, επισημαίνει τη σημασία πιο αποτελεσματικών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης για την πρόληψη περαιτέρω απωλειών ζωών.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν την επανέναρξη των επιχειρήσεών τους στην κεντρική Μεσόγειο, τις οποίες είχαν διακόψει τον Δεκέμβριο του 2024 λόγω περιοριστικών πολιτικών της Ιταλίας. 

Η οργάνωση επέστρεψε με μικρότερο και ταχύτερο σκάφος, ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των ιταλικών αρχών για αποβίβαση διασωθέντων σε απομακρυσμένα λιμάνια.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των MSF, Χουάν Ματίας Γκιλ, στόχος παραμένει η διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα, έχοντας υποστεί απάνθρωπες συνθήκες, κράτηση και κακοποιήσεις στη Λιβύη.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών με χώρες όπως η Λιβύη για την αποτροπή επικίνδυνων διελεύσεων και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων λαθρεμπορίας μεταναστών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καταγράφει φέτος περισσότερους από 1.700 νεκρούς και αγνοούμενους στις μεταναστευτικές οδούς της Μεσογείου και στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Λίβυο Πρόεδρο της Βουλής αύριο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης Aguila Saleh Issa, στο πλαίσιο των ελληνικών πρωτοβουλιών για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και περιφερειακή σταθερότητα.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΠΔ για Λιβύη: Έγιναν βήματα για λογοδοσία, δηλώνουν οι ΗΠΑ

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, η αναπληρώτρια εισαγγελέας του ΔΠΔ υπογράμμισε πρόοδο προς τη δικαιοσύνη στη Λιβύη, με προσδοκία για πρώτη δίκη και παράδειγμα σύλληψης εγκληματία πολέμου στη Γερμανία.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του το 2012 από τη Λιβύη· αποφυλακίστηκε πρόωρα, αλλά πρέπει να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 16 Μαρτίου η έφεση Σαρκοζί για τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη

Η έφεση του Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση λιβυκής χρηματοδότησης της καμπάνιας του το 2007 θα εξεταστεί από τον Μάρτιο. Ο πρώην πρόεδρος, που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια, επιμένει στην αθωότητά του.