ΓΔ: 2471.78 -0.52% Τζίρος: 362.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κελί φυλακής

Ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη και 13 χρόνια σε δύο Κολομβιανούς στην Ουκρανία

Δύο Κολομβιανοί καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια φυλάκιση από ρωσικό δικαστήριο στο Ντονέτσκ επειδή πολέμησαν στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ ουκρανικό δικαστήριο επέβαλε ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη για δολοφονία αιχμαλώτου.

Δύο Κολομβιανοί καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο στο Ντονέτσκ, περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, με την κατηγορία ότι πολέμησαν ως "μισθοφόροι" στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων μέσω Telegram, οι Αλεξάντερ Άντε και Χοσέ Αράντου κρίθηκαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους σε μάχες υπέρ του Κιέβου.

Την ίδια ημέρα, ουκρανικό δικαστήριο επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε έναν Ρώσο στρατιώτη, τον Ντμίτρι Κουράσοφ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία Ουκρανού αιχμαλώτου πολέμου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ουκρανία φυλακίζει ύποπτο με τέτοιες κατηγορίες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το δικαστήριο στη Ζαπορίζια έκρινε τον Κουράσοφ, 27 ετών, ένοχο για τον πυροβολισμό και τη θανάτωση του Βιτάλι Χόντνιουκ, Ουκρανού στρατιώτη που είχε παραδοθεί σε ρωσικές δυνάμεις τον Ιανουάριο του 2024. Ο Κουράσοφ συνελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις λίγο μετά το περιστατικό, μαζί με άλλους Ρώσους στρατιώτες. Παρά το γεγονός ότι αρχικά παραδέχθηκε την ενοχή του, αργότερα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι αθώος και εξέφρασε την επιθυμία να ανταλλαγεί με κρατούμενους.

Η υπόθεση έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για την Ουκρανία, καθώς υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτελέσει πολλούς Ουκρανούς αιχμαλώτους, αν και οι ύποπτοι συνήθως βρίσκονται εκτός της εμβέλειας της ουκρανικής δικαιοσύνης. Η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αρνείται συστηματικά ότι τα στρατεύματά της διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, διεξάγονται ποινικές έρευνες για τη δολοφονία 322 Ουκρανών στρατιωτικών που είχαν παραδοθεί άνευ όρων μετά την εισβολή του 2022. Ο Κουράσοφ, που έχασε το αριστερό του μάτι κατά τη διάρκεια των μαχών, είχε ενταχθεί στη μονάδα εφόδου «Καταιγίδα V» του ρωσικού στρατού με αντάλλαγμα την πρόωρη αποφυλάκισή του από ποινή για κλοπή, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο Κουράσοφ παρέμεινε ψύχραιμος, με τα χέρια σταυρωμένα, και απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν και έδειξε μια ελαφρά αισιοδοξία όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων. Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ στοχεύει σε πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Στη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ εξέφρασε την πρόθεση να είναι έτοιμη για μελλοντικό διάλογο με τη Ρωσία όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, με στόχο μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία, όπως ζήτησε και ο Πρόεδρος Ζελένσκι.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδός πρωθυπουργός: Καθοριστική η πίεση ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ρομπ Γέτεν, δήλωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι κρίσιμη για ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για συνομιλίες που θα φέρουν δίκαιη λύση.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Δηλώσεις Κόστα, Φον ντερ Λάιεν και Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε από τη Σύνοδο Κορυφής ότι τα 27 κράτη της ΕΕ είναι ενωμένα υπέρ της Ουκρανίας και ότι η Ευρώπη ηγείται νέας δυναμικής για δίκαιη και διαρκή ειρήνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιστορικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Σύμμαχοι προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια $1 δισ. στην Ουκρανία

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της ομάδας Ραμστάιν, ανακοίνωσαν συνεισφορές 1 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα PURL του ΝΑΤΟ, με τον Υπ. Άμυνας Φιόντοροφ να δηλώνει ότι η συνολική στήριξη μπορεί να ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντιμίρ Ζελένσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη να μην επεκταθούν οι συγκρούσεις, αναφερόμενος στο drone στη Λευκάδα.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Αυξήστε τις αγορές όπλων για Ουκρανία, καλεί Αμερικανός αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στήριξη στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις αγορές αμερικανικών όπλων, ώστε να διατηρηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός στο ουκρανικό μέτωπο.