ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κενές μπλε κερκίδες
Κενές μπλε κερκίδες σε γήπεδο ποδοσφαίρου, ιδανικές για αθλητικά άρθρα.

Μουντιάλ 2026: Αδιάφοροι οι διοργανωτές στις δηλώσεις Τραμπ

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2026 διαψεύδουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μετακινήσει αγώνες από πόλεις που δεν θεωρεί ασφαλείς, παρά τις σχετικές δηλώσεις του για Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ και Βοστώνη.

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2026 απέρριψαν τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα μετακίνησης αγώνων από πόλεις που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θεωρεί «ασφαλείς». Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που αφορούσαν το ενδεχόμενο μεταφοράς αναμετρήσεων από το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ σε περίπτωση μη συνεργασίας με τις πολιτικές του για τη μετανάστευση και το έγκλημα, προκάλεσαν συζητήσεις.

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Βοστώνη και τη δήμαρχό της, Μισέλ Γου, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Ωστόσο, ο Τζον Κρίστικ, επικεφαλής της επιτυχημένης υποψηφιότητας των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού για τη συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός του τουρνουά προχωρά απρόσκοπτα και δεν επηρεάζεται από πολιτικές τοποθετήσεις.

Όπως δήλωσε ο Κρίστικ, «Από όσα βλέπω, δεν υπάρχει η παραμικρή απόσπαση προσοχής όσον αφορά την ετοιμότητα». Τα εισιτήρια για τη διοργάνωση έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία, ενώ τα πακέτα φιλοξενίας έχουν πουληθεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της FIFA, πάνω από ένα εκατομμύριο εισιτήρια έχουν αγοραστεί, με φιλάθλους από 212 χώρες και περιοχές να έχουν εξασφαλίσει θέσεις.

Η FIFA διατηρεί τον τελικό λόγο για οποιαδήποτε αλλαγή έδρας στο Μουντιάλ 2026, υπενθυμίζοντας πως «η ασφάλεια είναι ευθύνη των κυβερνήσεων». Όπως επισημαίνεται, «Εκείνες αποφασίζουν τι είναι προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας», ενώ εκφράζεται η προσδοκία όλες οι 16 πόλεις-διοργανώτριες να είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν επιτυχώς τους αγώνες.

Ο Ρικάρντο Τράντε, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία, σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός κατάλληλων γηπέδων στις ΗΠΑ καθιστά «εφικτό» το ενδεχόμενο μετακίνησης αγώνων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα συμβεί μετά την κλήρωση της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε, σε μια χώρα με πολλές κατάλληλες εγκαταστάσεις, η αλλαγή έδρας μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, που θα φιλοξενήσουν οκτώ αγώνες, μεταξύ των οποίων και τον τελικό, συνεχίζουν την προετοιμασία τους. Ο Άλεξ Λάσρι, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Φιλοξενίας NYNJ, τόνισε ότι προγραμματίζονται καθημερινά φεστιβάλ φιλάθλων σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενη μετακίνηση αγώνων. Όπως δήλωσε, «αν θέλει κάποιος να μεταφέρει αγώνες από το Σικάγο εδώ ή από οπουδήποτε αλλού, θα είμαστε παραπάνω από χαρούμενοι να τους φιλοξενήσουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αισιόδοξος για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για ειρηνευτική συμφωνία με το Ιράν ενόψει διαπραγματεύσεων στο Πακιστάν, σημειώνοντας πως οι Ιρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται πιο λογικοί στις συναντήσεις από ό,τι δηλώνουν δημόσια.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα Ρίκα: Αναγνωρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκράτες

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα χαρακτήρισε τρομοκρατικές οργανώσεις τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τη Χαμάς και τους Χούθι, με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων για την προστασία της χώρας από διεθνείς απειλές.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κλειστές στο κοινό οι συνομιλίες με Ιράν, δηλώνει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι συνομιλίες για το Ιράν θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον αποδέχεται μόνο μια σειρά ουσιαστικών σημείων, βάση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ιράν: «Θα αφανιστεί ένας πολιτισμός αν συνεχίσετε»

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι ένας πολιτισμός μπορεί να εξαφανιστεί απόψε, αν το Ιράν δεν άρει τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ, με το τελεσίγραφο του να λήγει σήμερα, υποσχόμενος πιθανή αλλαγή καθεστώτος.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Μπορούμε να εξουδετερώσουμε το Ιράν σε μια νύχτα

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν θα μπορούσε να εξουδετερωθεί «εν μία νυκτί», ίσως και αύριο. Εξέφρασε ικανοποίηση για την «ιστορική» διάσωση αεροπόρου, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αφήνουν κανέναν Αμερικανό πίσω.