ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί με κοστούμι σε εξωτερικό χώρο.

Οι Σοσιαλιστές σώζουν την κυβέρνηση Λεκορνί από την δυσπιστία

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί εξασφάλισε τη στήριξη των Σοσιαλιστών, αναστέλλοντας προσωρινά τη μεταρρύθμιση συντάξεων και απομακρύνοντας τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνησή του.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί κέρδισε την καθοριστική υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενισχύοντας τις πιθανότητες να επιβιώσει η κυβέρνησή του στις δύο προτάσεις μομφής που θα συζητηθούν την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν ότι δεν θα στηρίξουν τις ψήφους δυσπιστίας, αφού ο Λεκορνί δέχθηκε να παγώσει τη μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης, μια από τις βασικές προϋποθέσεις του κόμματος για να τον στηρίξει.

«Κάνουμε ένα στοίχημα, και είναι ριψοκίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στη Βουλή, Μπορίς Βαγιό, σημειώνοντας ότι «αν θέλουμε να υπηρετήσουμε τη Δημοκρατία, πρέπει να δώσουμε στη χώρα έναν δίκαιο προϋπολογισμό», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η στήριξη των Σοσιαλιστών δίνει ανάσα σε έναν πρωθυπουργό που η θητεία του κρέμεται από μια κλωστή. Η Μαρίν Λεπέν και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, αλλά και η Αριστερά, είχαν προαναγγείλει ότι θα προσπαθήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

«Κάποιοι θα ήθελαν αυτή η κοινοβουλευτική κρίση να γίνει κρίση του καθεστώτος. Αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Λεκορνί, υπογραμμίζοντας ότι οι θεσμοί της Πέμπτης Δημοκρατίας παραμένουν ισχυροί, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Η είδηση της συμφωνίας ηρεμήσε τις αγορές, με το Bloomberg να σημειώνει ότι η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,40%, ενώ η διαφορά με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκε στα 79 μονάδες βάσης. Το χρηματιστήριο του Παρισιού (CAC 40) έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2%, αφού πρώτα είχε υποχωρήσει έως και 1,4%.

Αναλυτές του Bloomberg Economics εκτιμούν ότι η προσωρινή αναστολή της μεταρρύθμισης «ενδέχεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, αλλά μειώνει την πολιτική αβεβαιότητα, έναν βασικό κίνδυνο για την οικονομία του 2026».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Εθνοσυνέλευση παραμένει βαθιά διχασμένη μετά τις πρόωρες εκλογές του 2024, χωρίς καμία παράταξη να διαθέτει πλειοψηφία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει στον Λεκορνί «λευκή επιταγή» για να βρει λύση, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι αν η Βουλή τον ανατρέψει, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε διάλυση του κοινοβουλίου και νέες εκλογές.

Ο Λεκορνί, που είχε παραιτηθεί πριν από λίγες ημέρες λόγω εσωτερικών εντάσεων, επέστρεψε με νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι κύριος στόχος του είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Η Γαλλία πρέπει να έχει προϋπολογισμό, γιατί υπάρχουν επείγοντα μέτρα που δεν μπορούν να περιμένουν», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Bloomberg, η αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα κοστίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2026 και 1,8 δισ. ευρώ το 2027. Ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγιόν, που έχει συμβουλεύσει τον Μακρόν και φέτος τιμήθηκε με Νόμπελ Οικονομίας, δήλωσε στο France 2 ότι η παύση «είναι ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει το πολιτικό κλίμα».

Ο Λεκορνί παραδέχθηκε πως η περίοδος είναι κρίσιμη: «Ζούμε σε εποχή κρίσεων. Μπορούμε να την υποστούμε ή να την αξιοποιήσουμε. Είτε θα αλλάξουμε εμείς είτε θα μας αλλάξει αυτή η εποχή», είπε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαδικασία διακοπής λειτουργίας της πλατφόρμας Shein

Η Γαλλία ξεκινά διαδικασία διακοπής της Shein μέχρι να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Η εταιρεία σταματά προσωρινά τις πωλήσεις της στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε την απόφαση πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Χουάν Κάρλος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χουάν Κάρλος ομολογεί τα λάθη του στα νέα απομνημονεύματά του

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, εξομολογείται λάθη και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του στα νέα του απομνημονεύματα «Συμφιλίωση», δηλώνοντας νοσταλγία για την Ισπανία και αναφερόμενος σε δύσκολες προσωπικές στιγμές.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση των δύο Γάλλων από το Ιράν

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο την άμεση πλήρη απελευθέρωση των Κολέρ και Παρί, που αποφυλακίστηκαν μετά από 3,5 χρόνια. Βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στο Ιράν έως ότου οριστεί η επιστροφή τους.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αυτοκίνητο χτύπησε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν

Οδηγός παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες στο Ολερόν Γαλλίας, τραυματίζοντας δύο σοβαρά. Ο δράστης, γνώριμος στις αρχές για παραβατική συμπεριφορά και εξάρτηση, συνελήφθη. Διενεργείται έρευνα από την αστυνομία.
Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αντιδράσεις για το άνοιγμα της Shein στο Παρίσι

Παρά τη δικαστική έρευνα και κυρώσεις για τη διάθεση ακατάλληλων προϊόντων, η Shein εγκαινιάζει το πρώτο της μόνιμο κατάστημα στο Παρίσι, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και έντονων ελέγχων από τις αρχές.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι μετά από 3,5 χρόνια δύο Γάλλοι για υπόθεση κατασκοπείας

Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, μετά από 3,5 χρόνια κράτησης στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία.