ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί με κοστούμι σε εξωτερικό χώρο.

Οι Σοσιαλιστές σώζουν την κυβέρνηση Λεκορνί από την δυσπιστία

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί εξασφάλισε τη στήριξη των Σοσιαλιστών, αναστέλλοντας προσωρινά τη μεταρρύθμιση συντάξεων και απομακρύνοντας τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνησή του.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί κέρδισε την καθοριστική υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενισχύοντας τις πιθανότητες να επιβιώσει η κυβέρνησή του στις δύο προτάσεις μομφής που θα συζητηθούν την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν ότι δεν θα στηρίξουν τις ψήφους δυσπιστίας, αφού ο Λεκορνί δέχθηκε να παγώσει τη μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης, μια από τις βασικές προϋποθέσεις του κόμματος για να τον στηρίξει.

«Κάνουμε ένα στοίχημα, και είναι ριψοκίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στη Βουλή, Μπορίς Βαγιό, σημειώνοντας ότι «αν θέλουμε να υπηρετήσουμε τη Δημοκρατία, πρέπει να δώσουμε στη χώρα έναν δίκαιο προϋπολογισμό», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η στήριξη των Σοσιαλιστών δίνει ανάσα σε έναν πρωθυπουργό που η θητεία του κρέμεται από μια κλωστή. Η Μαρίν Λεπέν και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, αλλά και η Αριστερά, είχαν προαναγγείλει ότι θα προσπαθήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

«Κάποιοι θα ήθελαν αυτή η κοινοβουλευτική κρίση να γίνει κρίση του καθεστώτος. Αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Λεκορνί, υπογραμμίζοντας ότι οι θεσμοί της Πέμπτης Δημοκρατίας παραμένουν ισχυροί, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Η είδηση της συμφωνίας ηρεμήσε τις αγορές, με το Bloomberg να σημειώνει ότι η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,40%, ενώ η διαφορά με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκε στα 79 μονάδες βάσης. Το χρηματιστήριο του Παρισιού (CAC 40) έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2%, αφού πρώτα είχε υποχωρήσει έως και 1,4%.

Αναλυτές του Bloomberg Economics εκτιμούν ότι η προσωρινή αναστολή της μεταρρύθμισης «ενδέχεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, αλλά μειώνει την πολιτική αβεβαιότητα, έναν βασικό κίνδυνο για την οικονομία του 2026».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Εθνοσυνέλευση παραμένει βαθιά διχασμένη μετά τις πρόωρες εκλογές του 2024, χωρίς καμία παράταξη να διαθέτει πλειοψηφία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει στον Λεκορνί «λευκή επιταγή» για να βρει λύση, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι αν η Βουλή τον ανατρέψει, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε διάλυση του κοινοβουλίου και νέες εκλογές.

Ο Λεκορνί, που είχε παραιτηθεί πριν από λίγες ημέρες λόγω εσωτερικών εντάσεων, επέστρεψε με νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι κύριος στόχος του είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Η Γαλλία πρέπει να έχει προϋπολογισμό, γιατί υπάρχουν επείγοντα μέτρα που δεν μπορούν να περιμένουν», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Bloomberg, η αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα κοστίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2026 και 1,8 δισ. ευρώ το 2027. Ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγιόν, που έχει συμβουλεύσει τον Μακρόν και φέτος τιμήθηκε με Νόμπελ Οικονομίας, δήλωσε στο France 2 ότι η παύση «είναι ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει το πολιτικό κλίμα».

Ο Λεκορνί παραδέχθηκε πως η περίοδος είναι κρίσιμη: «Ζούμε σε εποχή κρίσεων. Μπορούμε να την υποστούμε ή να την αξιοποιήσουμε. Είτε θα αλλάξουμε εμείς είτε θα μας αλλάξει αυτή η εποχή», είπε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση 30 χωρών για διεθνή συμμαχία ασφάλειας στο Στενό του Χορμούζ

Βρετανία και Γαλλία συμπροεδρεύουν συνάντησης 30 χωρών για διεθνή συμμαχία ασφάλειας στο Στενό του Χορμούζ. Τη συνάντηση ηγούνται ανώτατοι αξιωματούχοι άμυνας και το Λονδίνο προτείνει τη φιλοξενία νέας διάσκεψης για το θέμα.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Κάλεσμα στον Πεζεσκιάν για ειρήνη στον Περσικό Κόλπο

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν να σταματήσει το Ιράν τις επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας υποδομών και ναυσιπλοΐας.
Ρολάν Λεσκύρ ομιλία Βουλή
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί για «πετρελαϊκό σοκ»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ρολάν Λεσκίρ δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκαλεί νέο πετρελαϊκό σοκ, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως οι συνέπειες δεν θα είναι απλώς προσωρινές.
VBCI τεθωρακισμένο όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πτέραρχος Μαντόν: Οι ΗΠΑ λιγότερο προβλέψιμες, επηρεάζεται η ασφάλειά μας

Ο Γάλλος πτέραρχος Φαμπιάν Μαντόν εξέφρασε ανησυχία για την απρόβλεπτη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη μη ενημέρωση της Γαλλίας για σημαντικές στρατιωτικές ενέργειες, κάτι που επηρεάζει την ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας.
Αστυνομικός ΗΠΑ στο καθήκον
ΔΙΕΘΝΗ

Έφοδος στη γαλλική Edmond de Rothschild λόγω της υπόθεσης Έπστιν

Η οικονομική εισαγγελία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της Edmond de Rothschild στο Παρίσι, μετά από πληροφορίες από τους «φακέλους Έπστιν» και στο πλαίσιο υπόθεσης κατά του διπλωμάτη Φαμπρίς Αϊντάν, παρουσία της Αριάν ντε Ροτσίλντ.
Άνδρας σε συνεδρίαση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό προς Ισραήλ: Όχι σε κατάληψη εδαφών στον νότιο Λίβανο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, τονίζοντας τους ανθρωπιστικούς κινδύνους. Παράλληλα επαίνεσε τη λιβανική κυβέρνηση για την απέλαση του Ιρανού πρεσβευτή.