ΓΔ: 2055.51 -0.19% Τζίρος: 148.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μαχμούντ Αμπάς ομιλία
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας σε συνέδριο ή συνέντευξη Τύπου.

Ο Αμπάς συνάντησε Ισραηλινούς ακτιβιστές στη Ραμάλα

Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε στη Ραμάλα με Ισραηλινούς ακτιβιστές για να συζητήσουν τη βιώσιμη ειρήνη μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας τη σημασία της απελευθέρωσης ομήρων και της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

Συνάντηση με Ισραηλινούς ακτιβιστές πραγματοποίησε στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, με επίκεντρο τη συζήτηση για μια βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η συνάντηση ακολούθησε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σχετικές αναφορές.

Ο Αμπάς χαιρέτισε τη συμφωνία, δηλώνοντας πως «το τέλος του πολέμου και η απελευθέρωση των ομήρων» αποτελούν θετική εξέλιξη. Οι δηλώσεις του έγιναν ενώπιον δεκάδων εκπροσώπων ισραηλινών, φιλειρηνικών οργανώσεων στο προεδρικό μέγαρο της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, περιοχή που παραμένει υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε προηγούμενα σχέδια για την περιοχή, τονίζοντας πως «θα μείνουμε στην πατρίδα μας και θα ιδρύσουμε παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Ισραηλινός βουλευτής παλαιστινιακής καταγωγής, Αϊμάν Οντέχ, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσέιν αλ Σέιχ. Ο Αμπάς, που εμφανίζεται σπάνια δημόσια, είχε εγκάρδιες συνομιλίες με τους συμμετέχοντες, παρότι η εκδήλωση διακόπηκε προσωρινά από δύο διακοπές ρεύματος, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Ίντο Ιλάμ, ακτιβιστής και αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που αρνήθηκε να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, λαμβάνοντας χειρονομία επιβράβευσης από τον Αμπάς.

Η Ρούλα Νταούντ, συμπρόεδρος του ισραηλινού κινήματος Standing Together, τόνισε πως «ζητάμε ένα διαφορετικό μέλλον, ειρήνη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων».

Σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσέιν αλ Σέιχ, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη διοίκηση και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους στη Γάζα

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, εν μέσω εκεχειρίας. Σύμφωνα με τις IDF, οι Παλαιστίνιοι θεωρήθηκαν απειλή όταν πλησίασαν τη «Κίτρινη Γραμμή» και άφησαν ύποπτα αντικείμενα.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ψηφοφορία στον ΟΗΕ για διεθνή δύναμη στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει σήμερα πρόταση που στηρίζει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, συμπεριλαμβάνοντας διεθνή ένοπλη δύναμη, υπό πίεση των ΗΠΑ, με στόχο την ασφάλεια και αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Ισραηλινοί σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους λόγω «απειλής»

Δύο Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών κοντά στη Χαν Γιούνις, στη διάρκεια της εκεχειρίας στη Γάζα, όταν πλησίασαν στρατιώτες σε περιοχή που θεωρείται απαγορευμένη από τον ισραηλινό στρατό.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου και Κούσνερ συζήτησαν τη νέα φάση της εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητώντας τις φάσεις της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και τη μελλοντική αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Παράδοση σορού Ισραηλινού ομήρου στο πλαίσιο της εκεχειρίας

Η Χαμάς θα παραδώσει στις 21:00 τη σορό ενός ομήρου που κρατούσε από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και όμηρων, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.