ΓΔ: 1995.36 -0.95% Τζίρος: 57.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:43:01
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί με κοστούμι σε εξωτερικό χώρο.

Ολοκληρώθηκε χωρίς νέα στοιχεία η συνάντηση Λεκορνί με Σοσιαλιστές

Χωρίς σημαντικές εξελίξεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Λεκορνί-Σοσιαλιστών. Οι Σοσιαλιστές επιμένουν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν. Απαραίτητη η συναίνεση και των δύο για νέα κυβέρνηση.

Χωρίς ιδιαίτερες εξελίξεις ή νέα στοιχεία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Γαλλίας, η συνάντηση του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί με την ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γραμματέας του κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» για την αναθεώρηση αποφάσεων σχετικών με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ζήτημα που χαρακτηρίζεται ως μείζονος σημασίας για τους σοσιαλιστές. Ο κ. Φορ υπογράμμισε εκ νέου την επιθυμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία θα αναλάβει και την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026.

Αντίθετη θέση εξέφρασε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υπουργός Εσωτερικών υπό παραίτηση, Μπρουνό Ρεταγιό, τονίζοντας ότι για το κόμμα του οποιαδήποτε τροποποίηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν συζητείται. Η στήριξη τόσο των ρεπουμπλικανών όσο και των σοσιαλιστών θεωρείται κρίσιμη για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης στη Γαλλία.

Όσον αφορά τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με τον Λεκορνί, η Μαρίν Λεπέν και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν διαμήνυσαν ότι θα καταθέσουν προτάσεις μομφής κατά κάθε κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί. Παράλληλα, η Ανυπότακτη Γαλλία κατέθεσε πρόταση έκπτωσης του Εμανουέλ Μακρόν από το προεδρικό αξίωμα, η οποία απορρίφθηκε από το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται να παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ, ενώ πηγές από το προεδρικό μέγαρο Ελιζέ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα προβεί σήμερα σε δημόσια δήλωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαδικασία διακοπής λειτουργίας της πλατφόρμας Shein

Η Γαλλία ξεκινά διαδικασία διακοπής της Shein μέχρι να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Η εταιρεία σταματά προσωρινά τις πωλήσεις της στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε την απόφαση πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αναβολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μέχρι το 2028

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί ανακοίνωσε το πάγωμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ως το 2028, ικανοποιώντας αίτημα της αντιπολίτευσης. Το μέτρο θα κοστίσει 400 εκατ. ευρώ το 2026 και 1,8 δισ. ευρώ το 2027.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία έως το 2027

Η γαλλική κυβέρνηση παγώνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ως το 2027, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λεκορνί, με στόχο να αποτρέψει πρόταση μομφής και να ικανοποιήσει το αίτημα του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός Λεκορνί παρουσιάζει προϋπολογισμό για μείωση ελλείμματος

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, σχεδιάζει περικοπές 31 δισ. ευρώ στον επόμενο προϋπολογισμό για μείωση του ελλείμματος, ενώ η νέα του κυβέρνηση αντιμετωπίζει μομφές και πολιτική αβεβαιότητα.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο νέος πρωθυπουργός θέτει προτεραιότητα την έξοδο από την κρίση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί ευχαρίστησε τους νέους υπουργούς, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ως μοναδική αποστολή την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης. Ο προϋπολογισμός άμυνας θα αυξηθεί παρά τις γενικές περικοπές.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νέα κυβέρνηση για ψήφιση προϋπολογισμού πριν το τέλος του έτους

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί, με άγνωστα στο κοινό στελέχη από την κοινωνία των πολιτών. Στόχος είναι η υπέρβαση της πολιτικής αστάθειας και η ψήφιση προϋπολογισμού.