ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
Τοίχος με αφίσες ομήρων από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Χαμάς: Συμφωνεί σε απελευθέρωση ομήρων, ζητά διαπραγματεύσεις

Η Χαμάς δέχεται ορισμένες θέσεις του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα, όπως την απελευθέρωση ομήρων και την παράδοση της διοίκησης, αλλά ζητά διαπραγματεύσεις για άλλους όρους και δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της για τον αφοπλισμό.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με ορισμένες βασικές θέσεις του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως η απελευθέρωση των ομήρων και η παράδοση της διοίκησης του θύλακα. Ωστόσο, ζητά διαπραγματεύσεις για αρκετούς άλλους όρους που περιλαμβάνονται στην πρόταση.

Σύμφωνα με αντίγραφο της ανακοίνωσης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, η Χαμάς απάντησε στο σχέδιο των 20 σημείων μετά τη διορία που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος για αποδοχή ή απόρριψη μέχρι την Κυριακή. Δεν έχει γίνει γνωστό αν οι όροι του σχεδίου είναι διαπραγματεύσιμοι, όπως επιθυμεί η Χαμάς.

Ένα από τα βασικά σημεία αφορά το αφοπλισμό της οργάνωσης, αίτημα του Ισραήλ και των ΗΠΑ, για το οποίο η Χαμάς δεν ξεκαθαρίζει αν συμφωνεί, ενώ στο παρελθόν το είχε απορρίψει.

Στην ανακοίνωση, η Χαμάς αναφέρει ότι «εκτιμά τις αραβικές, ισλαμικές και διεθνείς προσπάθειες, καθώς και τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την ανταλλαγή των κρατουμένων και την άμεση είσοδο βοήθειας» στον θύλακα.

Επιπλέον, εγκρίνει «την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων της κατοχής –ζωντανών και λειψάνων– σύμφωνα με το σχέδιο ανταλλαγής που περιλαμβάνεται στην πρόταση του Τραμπ, υπό τις αναγκαίες συνθήκες επί του πεδίου για την υλοποίησή της».

Παράλληλα, η οργάνωση δηλώνει ετοιμότητα να συμμετάσχει, μέσω διαμεσολαβητών, σε διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες της πρότασης.

Ανώτατο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η παράδοση των ομήρων εντός 72 ωρών είναι «θεωρητική και μη ρεαλιστική».

Η Χαμάς επίσης εμφανίζεται έτοιμη να παραδώσει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας σε ομάδα Παλαιστινίων ανεξάρτητων τεχνοκρατών, με παλαιστινιακή συναίνεση και αραβική και ισλαμική υποστήριξη.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Γάζας θα συζητηθούν εντός εθνικού παλαιστινιακού πλαισίου, με τη Χαμάς να δηλώνει πρόθυμη για διαπραγματεύσεις σχετικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και τον οπλισμό της.

Το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι μεσολαβητές του έχουν παραλάβει την απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Πιέσεις ΗΠΑ στο ΣΑ ΟΗΕ για στήριξη σχεδίου Τραμπ

Η Ουάσιγκτον κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο Μπάιντεν για τη Γάζα, επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι αν δεν υπάρξει ενότητα και συμφωνία.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνονται οι πιθανότητες για de facto διαίρεση της Γάζας

Αυξάνονται οι πιθανότητες διαίρεσης της Γάζας σε ζώνες Ισραήλ και Χαμάς, καθώς οι προσπάθειες για το σχέδιο Τραμπ καθυστερούν, με την ανοικοδόμηση να αφορά κυρίως τα τμήματα υπό ισραηλινό έλεγχο, διατηρώντας τη διαίρεση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ καταθέτουν ψήφισμα στον ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν σε εταίρους τους σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα, που περιλαμβάνει διεθνή δύναμη, αναδεικνύοντας την περιφερειακή υποστήριξη στο σχέδιο.
Κατεστραμμένα κτίρια Γάζας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιορδανία-Γερμανία: Η αποστολή στη Γάζα να είναι με εντολή ΟΗΕ

Ιορδανία και Γερμανία τονίζουν ότι η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στη Γάζα, στο πλαίσιο του σχεδίου Τραμπ, πρέπει να γίνει με εντολή ΟΗΕ. Η δύναμη θα αποτελείται κυρίως από αραβικά και μουσουλμανικά στρατεύματα για την επίβλεψη της ασφάλειας.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Τραμπ με τον εμίρη Κατάρ για την κρίση στη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στο προεδρικό αεροσκάφος με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τους οποίους επαίνεσε για τον ρόλο τους στην εκεχειρία στη Γάζα, κατά τη διάρκεια στάσης για ανεφοδιασμό στη χώρα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισραήλ ο Ρούμπιο, αμερικανικές προειδοποιήσεις για την προσάρτηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα έχανε την αμερικανική υποστήριξη αν προχωρούσε σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, τονίζοντας ότι έχει δεσμευτεί στις αραβικές χώρες για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.