ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Το Κρεμλίνο της Μόσχας

Υπεύθυνη στάση για τα πυρηνικά διαμηνύουν Μόσχα και Μινσκ

Η Μόσχα και το Μινσκ δηλώνουν υπευθυνότητα για τα πυρηνικά, ενώ οι ασκήσεις “Zapad” περιλαμβάνουν δοκιμές με τακτικά όπλα και τον υπερηχητικό πύραυλο “Oreshnik”, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, υπογράμμισε τη δέσμευση της Μόσχας και του Μινσκ στην υιοθέτηση μιας υπεύθυνης στάσης σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι χώρες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ολοκληρώνουν τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την κωδική ονομασία «Zapad» (Δύση). Οι ασκήσεις αυτές έχουν στόχο τη δοκιμή της ετοιμότητας μάχης και της αμυντικής ικανότητας, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, οι εν λόγω δραστηριότητες έχουν σημάνει συναγερμό στις γειτονικές χώρες, οι οποίες εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, γνωστοποίησε ότι τα σενάρια των ασκήσεων περιλαμβάνουν και τη δοκιμή εκτόξευσης ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων, καθώς και σχεδιασμό για μια πιθανή χρήση του υπερηχητικού πυραύλου «Oreshnik» της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή επιτείνει τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα σε κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με drones στο κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna κοντά στη Μόσχα, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή διακοπές στη μετάδοση, σύμφωνα με το TASS και την εταιρεία Space Communications.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε Οδησσό και Ζαπορίζια: Δύο νεκροί στην Ουκρανία

Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε Οδησσό και Ζαπορίζια από ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις αρχές. Ανάμεσα στους τραυματίες στη Ζαπορίζια, ένα 11χρονο αγόρι. Πυραυλικό πλήγμα Ισκαντέρ στην Οδησσό.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί σε Κριμαία και Κρασνοντάρ από ουκρανικά drones, λέει η Ρωσία

Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drones στην Κριμαία, ενώ άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση σε πλοίο στην Κρασνοντάρ. Η υπηρεσία οχηματαγωγών στο Στενό του Κερτς ανεστάλη προσωρινά.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πάνω από 1.500 drone επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια το 2023

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει πάνω από 1.500 επιθέσεις με drones σε ουκρανικά λιμάνια από το 2026, δήλωσε ο αναπλ. πρωθυπουργός Ολέξιι Κουλέμπα. Παρά αυτά, ο θαλάσσιος διάδρομος παραμένει ενεργός με 40 εκατ. τόνους φορτίου φέτος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλης κλίμακας ουκρανική επίθεση στη Μόσχα, ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Η Ουκρανία πραγματοποίησε μαζική επίθεση με drone κατά της Μόσχας τη νύχτα, πλήττοντας για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα το διυλιστήριο Καπότνια, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, εργοστάσιο και πολυκατοικία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σομπιάνιν.