ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο

Κόστα: Η ενότητα είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας στον απρόβλεπτο κόσμο

Ο Αντόνιο Κόστα ξεκινά περιοδεία στις πρωτεύουσες της ΕΕ έως τις 19/9, με ατζέντα άμυνα, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, ανταγωνιστικότητα και νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ανακοίνωσε την έναρξη περιοδείας του στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου. 

Στόχος της περιοδείας είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις επερχόμενες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις διεθνείς συνόδους κορυφής, καθώς και η συγκέντρωση απόψεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την τρέχουσα κατάσταση στην Ένωση.

«Με κάθε επίσκεψη, με κάθε συνομιλία, θα εργάζομαι για να ενισχύσω τη συνεργασία μας, γιατί στον σημερινό απρόβλεπτο κόσμο, η ενότητά μας είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας», δήλωσε ο κ. Κόστα.

Σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο, που ενημέρωσε off the record τους δημοσιογράφους, είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιεί περιοδεία σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και παρατηρείται έλλειψη ενότητας. 

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Κόστα επιδιώκει να έχει άμεσες, δια ζώσης συνομιλίες με τους ηγέτες: «Ο Πρόεδρος θέλει να ακούσει τους ηγέτες και τα προβλήματά τους και να μιλήσουν εκ του σύνεγγυς, με περισσότερο χρόνο από ό,τι επιτρέπουν μια τηλεδιάσκεψη ή οι συζητήσεις σε Συνόδους Κορυφής», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η ευρωπαϊκή άμυνα και η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. 

Παράλληλα, θα συζητηθούν το Ουκρανικό ζήτημα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θέματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε. Μυτιληναίος: Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση σε Ουκρανία ή Μέση Ανατολή, η Ευρώπη θα έχει δύσκολο χειμώνα, λόγω κρίσης στην αγορά LNG και υψηλών τιμών ενέργειας. Η METLEN διατηρεί ανταγωνιστικότητα στο γάλλιο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Σύνοδος Εβιάν στη σκιά πολέμου και αβεβαιότητας Τραμπ

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές με τον Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και Ουκρανία στη σύνοδο της G7 στο Εβιάν, με ατζέντα που περιλαμβάνει ανισότητες, ψηφιακή πολιτική και εμπορικές εντάσεις.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ευρώπη μπορεί να δράσει, αναγκαίες οι περικοπές του προϋπολογισμού

Ο καγκελάριος Μερτς δηλώνει πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει εξωτερικά και οικονομικά, απαιτούνται όμως περαιτέρω βήματα. Τάσσεται υπέρ ενός πιο συγκρατημένου προϋπολογισμού και συνέχισης της στήριξης προς Ουκρανία.