Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή σκηνή, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Kaja Kallas.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη, η Ελλάδα διατηρεί τη δέσμευσή της στην υποστήριξη του ουκρανικού λαού και συμμετέχει ενεργά στην ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της Ουκρανίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η ειρήνη θα είναι βιώσιμη μόνο εφόσον η Ουκρανία συμμετέχει ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε τον ρόλο της ΕΕ ως αρωγού σε αυτή τη διαδικασία.
Σχετικά με τη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων, διατήρησης της εκεχειρίας και απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με στόχο τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την εξασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ. Επεσήμανε, επίσης, τη σημασία της οικονομικής και πολιτικής ενίσχυσης της παλαιστινιακής αρχής για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σημασία της ευρωπαϊκής προσοχής σε περιοχές όπως η Αφρική, όπου οι ένοπλες συγκρούσεις απειλούν τη σταθερότητα. Τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση για την αποκατάσταση της ειρήνης, την αποτροπή ανθρωπιστικών κρίσεων και τον έλεγχο ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, επιμένει στην ανάγκη για μια συμπεριληπτική πολιτική χωρίς διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων και στην πλήρη λογοδοσία για τις βιαιοπραγίες κατά χριστιανών, Δρούζων και Αλεβιτών.
Για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ευθύνη της Ευρώπης να επιταχύνει την ενταξιακή πορεία των χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις, με σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων, με στόχο μια ισχυρή Ευρώπη χωρίς εξαρτήσεις από εξωγενείς παράγοντες.
Τόνισε ότι η κοινή εξωτερική πολιτική και η αμυντική ενίσχυση της Ευρώπης αποτελούν ζητήματα ύψιστης σημασίας και πως η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση αυτή, επιδιώκοντας μια γεωπολιτική ένωση που θα προωθεί τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη διεθνή έννομη τάξη.