ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φωτογραφίζεται μπροστά από σημαίες Ουκρανίας και Γερμανίας.

Ζελένσκι: Μισθοφόροι από Κίνα και Αφρική ενισχύουν τις ρωσικές δυνάμεις

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει εμπλοκή μισθοφόρων από Κίνα, Πακιστάν και Αφρική στη βόρεια Ουκρανία. Καμία επίσημη απάντηση από Μόσχα και τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία αντιμετωπίζουν «μισθοφόρους» από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Πακιστάν και αφρικανικών εθνών. Η δήλωση αυτή έρχεται να εντείνει την ανησυχία για τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης στην περιοχή.

Στο παρελθόν, ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα ότι στρατολογεί ξένους μαχητές, ιδιαίτερα από την Κίνα, προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της κατά της Ουκρανίας – μια κατηγορία που έχει διαψευστεί από το Πεκίνο. 

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα αναφέρεται ότι έχει αποστείλει χιλιάδες στρατιώτες στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, ενισχύοντας περαιτέρω τις ρωσικές δυνάμεις.

Μετά από επίσκεψη στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην περιοχή του Χαρκόβου, ο Ζελένσκι δήλωσε μέσω του κοινωνικού δικτύου Χ (πρώην Twitter): «Μιλήσαμε με διοικητές σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο, την άμυνα του Βοβτσάνσκ και τη δυναμική των μαχών».

 Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί μαχητές αναφέρουν τη συμμετοχή μισθοφόρων από την Κίνα, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν και αφρικανικές χώρες στις συγκρούσεις. «Θα απαντήσουμε», διαμήνυσε ο Ζελένσκι για την εξέλιξη αυτή.

Σε προσπάθεια επιβεβαίωσης των δηλώσεων του Ουκρανού προέδρου, το πρακτορείο Reuters επικοινώνησε με τις πρεσβείες του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Πακιστάν στο Κίεβο, αναζητώντας επίσημα σχόλια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεση ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

Η Ρωσία από την πλευρά της δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε κάποια δημόσια τοποθέτηση αναφορικά με τις αναφορές του Ζελένσκι περί ξένων μισθοφόρων που επιχειρούν στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο πρέπει να συμμετέχει σε συνομιλίες Πούτιν-Τραμπ-Σι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε κάθε διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον της, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας για τον πόλεμο, χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν το μεγαλύτερο data center ΤΝ της Ρωσίας

Ουκρανικά drone επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων της Ρωσίας, ιδιοκτησίας της Sberbank, στοχεύοντας τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Μόσχας. Η Sberbank διαβεβαιώνει ότι τα συστήματά της λειτουργούν κανονικά.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Βέτο Κίνας-Ρωσίας σε ανανέωση κυρώσεων και Ομάδας Ιράν

Το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε σχέδιο ΗΠΑ για παράταση της εντολής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το Ιράν λόγω βέτο Κίνας-Ρωσίας. Η Ελλάδα στήριξε το ψήφισμα, επισημαίνοντας πως η διπλωματία είναι η μόνη βιώσιμη λύση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά πιο ενεργό ρόλο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Κίνα και αναμένει πως το Πεκίνο θα διαδραματίσει σημαντικό διπλωματικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.