ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Να μην χαθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ ζητούν Ευρωπαίοι υπουργοί

Ηχηρό μήνυμα πως η ΕΕ ακόμα και τώρα θα ανοίξει τον δρόμο για την απανθρακοποίηση στέλνουν Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος και σημειώνουν πως τα σχέδια για την οικονομική ανάκαμψη δεν πρέπει να είναι εις βάρος του περιβάλλοντος.

Δέκα υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ διετύπωσαν σήμερα την αξίωση τα σχέδια για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού να λάβουν υπ' όψη τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και το κλίμα.

Η περίσταση μας καλεί να πολεμήσουμε κατά της πανδημίας, όμως «οφείλουμε να προετοιμασθούμε για την ανόρθωση των οικονομιών μας, υιοθετώντας σχέδια ανάκαμψης με απώτερο στόχο να ξαναπροσφέρουν στην Ευρώπη και στους πολίτες της ανανεωμένη και βιώσιμη πρόοδο και ευημερία», τονίζουν οι δέκα υπουργοί στο κείμενό τους, που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα climatechangenews.com.

«Θα πρέπει να αντισταθούμε στους πειρασμούς για βραχυπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεστώσας κρίσης, που κινδυνεύουν να καθηλώσουν την ΕΕ σε μία οικονομία βασισμένη στην ενέργεια των γεωτρήσεων για πολλές δεκαετίες», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος από την Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

«Το μάθημα του κορονοϊού είναι βασικά ότι θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τις φιλοδοξίες μας για να μειώσουμε τους κινδύνους και το κόστος της απραξίας στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας», προσθέτουν.

Οι δέκα διασαλπίζουν μία «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal, που ανακοίνωσε η Κομισιόν και μία «αύξηση των επενδύσεων, ιδίως στους τομείς της βιώσιμης κινητικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ανακαίνιση των κτιρίων, την έρευνα και την καινοτομία, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την κυκλική οικονομία».

«Θα πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε όλον τον κόσμο και στους πολίτες μας, πως η ΕΕ θα δώσει το παράδειγμα ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα ανοίξει τον δρόμο για την απανθρακοποίηση και τον σεβασμό της Συμφωνίας του Παρισιού», καταλήγουν οι δέκα στο κείμενό τους, το οποίο έσπευσε αμέσως μετά να δηλώσει μέσω Twitter ότι συνυπογράφει κι η Γαλλίδα ομόλογός τους Ελιζαμπέτ Μπορν.

Εννέα ΜΚΟ, μεταξύ τους το γαλλικό ίδρυμα Νικολά Υλό και ο ευρωπαϊκός κλάδος της 350.org έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία των Ευρωπαίων υπουργών, εκτιμώντας πως διανύουμε «μία στιγμή ζωής, ή θανάτου, για την ΕΕ και τον πλανήτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ μείωσης πυρκαγιών στον Αμαζόνιο Βραζιλίας το 2025

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία το 2025 μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό, μετά τη μεγάλη έξαρση του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του MapBiomas. Το θετικό νέο έρχεται τρεις μήνες πριν τις εκλογές για τον Λούλα ντα Σίλβα.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Διαφωνία για την πυροπροστασία στην Κρήτη και στη Φοινικιά

Ο Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε στη Βουλή ότι η προστασία ζωής, περιουσίας και περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα, απαντώντας για την πυρκαγιά στο Ηράκλειο. Υπογράμμισε πως ενισχύεται η στελέχωση της Πυροσβεστικής στην Κρήτη.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πυρκαγιά βόρεια της Μαδρίτης έκαψε 260.000 στρέμματα

Η μεγάλη πυρκαγιά βόρεια της Μαδρίτης έχει καταστρέψει 260.000 στρέμματα και ανάγκσε 1.200 ανθρώπους να φύγουν. Ξεκίνησε από το Μιέρλα στη Γουαδαλαχάρα και απειλεί εθνικό πάρκο, εν μέσω ανησυχίας για νέο ισχυρό καύσωνα.
Λιμνοδεξαμενή με ξηρασία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Νέα χρηματοδότηση 65 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης σε όλη τη χώρα

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των 103 έργων που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί τον τελευταίο χρόνο. Έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ακολουθήσουν δύο ακόμη προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Δύο έργα που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της ΕΕ

Δύο ελληνικά έργα ΕΣΠΑ 2021-2027 διακρίθηκαν στα 25 κορυφαία των βραβείων REGIOSTARS 2026, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας. Τα έργα αφορούν το σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης και τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.