ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01

Να μην χαθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ ζητούν Ευρωπαίοι υπουργοί

Ηχηρό μήνυμα πως η ΕΕ ακόμα και τώρα θα ανοίξει τον δρόμο για την απανθρακοποίηση στέλνουν Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος και σημειώνουν πως τα σχέδια για την οικονομική ανάκαμψη δεν πρέπει να είναι εις βάρος του περιβάλλοντος.

Δέκα υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ διετύπωσαν σήμερα την αξίωση τα σχέδια για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού να λάβουν υπ' όψη τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και το κλίμα.

Η περίσταση μας καλεί να πολεμήσουμε κατά της πανδημίας, όμως «οφείλουμε να προετοιμασθούμε για την ανόρθωση των οικονομιών μας, υιοθετώντας σχέδια ανάκαμψης με απώτερο στόχο να ξαναπροσφέρουν στην Ευρώπη και στους πολίτες της ανανεωμένη και βιώσιμη πρόοδο και ευημερία», τονίζουν οι δέκα υπουργοί στο κείμενό τους, που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα climatechangenews.com.

«Θα πρέπει να αντισταθούμε στους πειρασμούς για βραχυπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεστώσας κρίσης, που κινδυνεύουν να καθηλώσουν την ΕΕ σε μία οικονομία βασισμένη στην ενέργεια των γεωτρήσεων για πολλές δεκαετίες», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος από την Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

«Το μάθημα του κορονοϊού είναι βασικά ότι θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τις φιλοδοξίες μας για να μειώσουμε τους κινδύνους και το κόστος της απραξίας στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας», προσθέτουν.

Οι δέκα διασαλπίζουν μία «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal, που ανακοίνωσε η Κομισιόν και μία «αύξηση των επενδύσεων, ιδίως στους τομείς της βιώσιμης κινητικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ανακαίνιση των κτιρίων, την έρευνα και την καινοτομία, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την κυκλική οικονομία».

«Θα πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε όλον τον κόσμο και στους πολίτες μας, πως η ΕΕ θα δώσει το παράδειγμα ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα ανοίξει τον δρόμο για την απανθρακοποίηση και τον σεβασμό της Συμφωνίας του Παρισιού», καταλήγουν οι δέκα στο κείμενό τους, το οποίο έσπευσε αμέσως μετά να δηλώσει μέσω Twitter ότι συνυπογράφει κι η Γαλλίδα ομόλογός τους Ελιζαμπέτ Μπορν.

Εννέα ΜΚΟ, μεταξύ τους το γαλλικό ίδρυμα Νικολά Υλό και ο ευρωπαϊκός κλάδος της 350.org έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία των Ευρωπαίων υπουργών, εκτιμώντας πως διανύουμε «μία στιγμή ζωής, ή θανάτου, για την ΕΕ και τον πλανήτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Πλαστικό στη θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερισσός: Μήνυμα κατά της πλαστικής ρύπανσης σε παραλίες Χαλκιδικής

Ακόμη και μικρά πλαστικά αντικείμενα, όπως καλαμάκια ή μωρομάντηλα, μπορεί να χρειαστούν έως 300 χρόνια για να αποσυντεθούν, ενώ στον καθαρισμό παραλίας στην Ιερισσό αποκαλύφθηκαν αόρατες μικροΐνες πλαστικού στην άμμο.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Κίνδυνος διακοπής του πυρηνικού σταθμού Τσερναβόντα λόγω Δούναβη

Η Nuclearelectrica εξετάζει την πιθανή διακοπή και του δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Τσερναβόντα, λόγω χαμηλής στάθμης του Δούναβη, παρά τις προσπάθειες εκτροπής. Ήδη έκλεισε ο ένας αντιδραστήρας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή του Μαραθιά Ζακύνθου

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί στη δασική περιοχή Μαραθιά Ζακύνθου. Επιχειρούν 22 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, 8 οχήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερο. Πολίτες καλούνται να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν οδηγίες.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ξηρασία στη Βρετανία: Υπό ξηρασία τα 3/4 της Αγγλίας

Η βρετανική υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως το 71,3% της Αγγλίας αντιμετωπίζει ξηρασία, επηρεάζοντας περίπου 45 εκατομμύρια πολίτες ή το 80% του πληθυσμού, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί από τα τέλη Ιουλίου.