ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Αμπντουλάχ Οτζαλάν δίκη
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε δικαστική αίθουσα κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Κούρδοι: Όρος η απελευθέρωση Οτσαλάν για τη συνέχιση της ειρηνευτικής πορείας

Η ηγεσία του PKK τονίζει πως η απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αποτελεί θεμελιώδη όρο για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία και η πολιτική ένταξη.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) επανέφερε στο προσκήνιο το αίτημα για την απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θέτοντας τη συγκεκριμένη προϋπόθεση ως καθοριστικό παράγοντα για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του PKK και της Τουρκίας. 

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μπεσέ Χοζάτ, επικεφαλής της γυναικείας πτέρυγας του PKK και συμπρόεδρος της οργάνωσης KCK, τόνισε πως η απελευθέρωση του Οτσαλάν αποτελεί «την πρώτη αξίωσή μας και βασική προϋπόθεση» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια συμβολικής τελετής αφοπλισμού στο βόρειο Ιράκ, η Χοζάτ ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση των ειρηνευτικών προσπαθειών βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την τύχη του Οτσαλάν: 

«Εάν δεν συμβεί αυτό, είναι ελάχιστα πιθανό (η διαδικασία) να συνεχιστεί με επιτυχία», υπογράμμισε, διαψεύδοντας ουσιαστικά κάθε πιθανότητα προόδου χωρίς την αποφυλάκιση του ηγέτη του PKK.

Παράλληλα, το PKK επιδιώκει πολιτική ενσωμάτωση εντός της Τουρκίας. Όπως ανέφερε η Χοζάτ, το τουρκικό κράτος καλείται να διασφαλίσει τη δυνατότητα συμμετοχής του κόμματος στη δημοκρατική πολιτική διαδικασία της χώρας. 

«Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να δεσμευτούμε στη δημοκρατική πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να δώσει έμφαση στη διάθεση για διαλόγο και πολιτική συνύπαρξη.

Ωστόσο, το PKK θέτει ως όρο την παροχή νομικών και συνταγματικών εγγυήσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη διασφάλισης ασφάλειας προκειμένου οι μαχητές του να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

 Η Χοζάτ υπογράμμισε πως «χωρίς νομικές και συνταγματικές εγγυήσεις θα καταλήξουμε είτε στη φυλακή, είτε νεκροί», μεταφέροντας το μήνυμα πως η έλλειψη ουσιαστικής προστασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις εν δυνάμει πολιτικές εξελίξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος καταγγέλλει νέες τουρκικές παραβιάσεις σε αεροναυτικό χώρο στον ΟΗΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή στον ΟΗΕ, καταγγέλλει 305 αεροπορικές και 33 ναυτικές παραβιάσεις από Τουρκία, τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2026, που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Επιβεβαίωση απόκρουσης ιρανικού πυραύλου προς Τουρκία

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως αναχαίτισε για τέταρτη φορά ιρανικό πύραυλο προς την Τουρκία. Η Συμμαχία δηλώνει έτοιμη να προστατεύσει τα μέλη της. Το τουρκικό ΥΠΕΘΑ επιβεβαίωσε την επιτυχία της αναχαίτισης εντός του εναέριου χώρου.
Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Τέταρτος ιρανικός πύραυλος αναχαιτίστηκε στον εναέριο χώρο

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι νατοϊκές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο αναχαίτισαν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Ιράν και εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλαμαμπάντ: Συνομιλίες για μόνιμη ειρήνη στο Ιράν με 4 χώρες

Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Αίγυπτος συζήτησαν τρόπους να λήξει οριστικά ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Η Κίνα στηρίζει τις συνομιλίες, που ίσως φιλοξενηθούν στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Πακιστάν.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες στο Πακιστάν με Τουρκία, Αίγυπτο και Σ. Αραβία για Στενό Χορμούζ

Συνομιλίες με Τουρκία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία φιλοξένησε το Πακιστάν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν και το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ, εν μέσω αυξημένης έντασης και ανόδου τιμών πετρελαίου.