ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Τα λάθη των ειδικών και η αποτυχία Τζόνσον στη διαχείριση της πανδημίας

«Χλιαρές» ήταν οι επισημάνσεις των κινδύνων από τους επιστήμονες στην Βρετανία και καλλιέργησαν κλίμα εφησυχασμού στην Ντάουνινγκ Στριτ, καθυστερώντας τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Την εξήγηση της βρετανικής αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, λόγω της καθυστέρησης λήψης περιοριστικών μέτρων, δίνει ειδική έρευνα του Reuters, που αποκαλύπτει ότι αρκετά νωρίς οι αρμόδιοι επιστήμονες κατέθεσαν τη σκληρή αλήθεια στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι ήταν «πολύ πιθανό» να υπήρχε ήδη «παρατεταμένη μετάδοση» του COVID-19 στη χώρα, αλλά δεν ήταν αρκετά κατηγορηματικοί στις επισημάνσεις τους και οδήγησαν τις αρχές σε εφησυχασμό.

Αν δεν υπήρχε περιορισμός και εάν ο ιός συμπεριφερόταν όπως στην Κίνα, έως και τα τέσσερα πέμπτα των Βρετανών θα μπορούσαν να μολυνθούν και ένας στους εκατό να πεθάνει, έγραψαν επιστήμονες, μέλη μιας επίσημης επιτροπής που δημιουργήθηκε για να ερευνήσει την εξάπλωση της πανδημικής γρίπης, στις 2 Μαρτίου. Η εκτίμησή τους δεν το διευκρίνισε, αλλά ήταν μια πρόβλεψη για πάνω από 500.000 θανάτους σε μία χώρα περίπου 70 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα, 3 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φάνηκε χαρούμενος χαιρετώντας με χειραψίες ακόμα και σε νοσοκομείο που θεραπεύει  ασθενείς με κορονοϊό. «Η χώρα μας παραμένει εξαιρετικά καλά προετοιμασμένη», δήλωσε ο Τζόνσον, ενώ η Ιταλία έφθανε σε 79 θανάτους. «Έχουμε ήδη ένα φανταστικό σύστημα υγείας, φανταστικά συστήματα δοκιμών και φανταστική παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου», είπε.

Μαζί του στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Κρις Γουίτι, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης και επιδημιολόγος. Ο Γουίτι παρουσιάσε συμπεράσματα της επιτροπής μοντελοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης ενός πιθανού ποσοστού μόλυνσης 80% και των επακόλουθων θανάτων. Αλλά έσπευσε να μειώσει τη βαρύτητά τους, λέγοντας ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα μολυνθούν θα ήταν πιθανώς «πολύ χαμηλότερος».

Ο αισιόδοξος αυτός τόνος της συγκεκριμένης ενημέρωσης ερχόταν σε έντονη αντίθεση με την αυξανόμενη ανησυχία πολλών επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης. Ήταν ήδη πεπεισμένοι ότι η Βρετανία βρισκόταν στο χείλος μιας καταστροφικής έκρηξης.

Συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 Βρετανούς επιστήμονες, βασικούς αξιωματούχους και ανώτερες πηγές στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον και μελέτη των πρακτικών των συνεδριάσεων της συμβουλευτικής επιτροπής και των δημόσιων μαρτυριών και εγγράφων, δείχνουν πως οι επιστημονικοί σύμβουλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός θα μπορούσε να είναι καταστροφικός.

Αλλά οι συνεντεύξεις και τα έγγραφα στα οποία αναφέρεται το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτουν επίσης ότι για περισσότερο από δύο μήνες, οι επιστήμονες των οποίων τις συμβουλές ακολούθησε η Ντάουνινγκ Στριτ δεν σηματοδότησαν σαφώς τους επιδεινούμενους φόβους τους στο κοινό ή στην κυβέρνηση. Μέχρι τις 12 Μαρτίου, το επίπεδο κινδύνου που καθορίστηκε από τους κορυφαίους ιατρικούς συμβούλους της κυβέρνησης κατόπιν σύστασης των επιστημόνων, παρέμεινε σε «μέτριο».

Ο Τζόνσον, ο οποίος μολύνθηκε από τον ιό, άλλαξε θέση πιο αργά από τους ηγέτες πολλών άλλων χωρών και υιοθέτησε ένα γενικό lockdown. Έχει επικριθεί ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα για να οργανώσει μαζικά τεστ και να οργανώσει την προμήθεια σωστικού εξοπλισμού και κρεβατιών νοσηλείας.

Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν η ιστορία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν αρκετή, τότε η κριτική που προς στον πρωθυπουργό μπορεί να είναι όχι ότι αγνόησε τα συμπεράσματα και τις θέσεις των επιστημονικών συμβούλων του, αλλά ότι δεν κατάφερε να αμφισβητήσει τις υποθέσεις τους.

Οι συνεντεύξεις και τα αρχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι επιστημονικές επιτροπές που συμβούλευσαν τον Τζόνσον δεν μελέτησαν μέχρι τα μέσα Μαρτίου την επιλογή του αυστηρού κλεισίματος που υιοθετήθηκε νωρίς στην Κίνα, όπου η ασθένεια προκλήθηκε τον Δεκέμβριο. Ο λόγος πίσω από αυτή την επιλογή: ότι οι Βρετανοί υποτίθεται ότι δεν θα δέχονταν τέτοιους περιορισμούς.

Οι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν επίσης ως επί το πλείστον πεπεισμένοι - και πολλοί εξακολουθούν να είναι - ότι, αφού ο νέος ιός ξέφυγε από την Κίνα, τα μέτρα απομόνωσης πιθανότατα δεν θα πετύχαιναν. Τα πρακτικά των τεχνικών επιτροπών που εξετάστηκαν από το Reuters δείχνουν ότι σχεδόν καμία προσοχή δεν δόθηκε στην προετοιμασία ενός προγράμματος μαζικών τεστ.

Τώρα, καθώς οι χώρες συζητούν πώς να καταπολεμήσουν τον ιό, λένε κάποιοι εμπειρογνώμονες, το μάθημα από την βρετανική εμπειρία μπορεί να είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πρέπει να αυξήσουν τη διαφάνεια του σχεδιασμού τους, έτσι ώστε οι σκέψεις και οι υποθέσεις τους να μπορούν να αμφισβητηθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yemen
ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδισμοί ΗΠΑ - Βρετανίας στην Υεμένη, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Τουλάχιστον 12 στόχοι των ανταρτών Χούθι επλήγησαν από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, ενώ ο Μπάιντεν προειδοποίησε και για άλλες επιθέσεις αν χρειαστεί. Πάνω από 2% η άνοδος της τιμής του αμερικανικού αργού.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Βρετανία ξεκινούν έρευνες για τη διαχείριση της πανδημίας

Περισσότεροι από 227.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τζόνσον να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο». Η διαδικασία της έρευνας θα είναι ανοικτή στο κοινό.