ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Ισραήλ

Το Ισραήλ «πάγωσε» τις επιθέσεις μετά από παρέμβαση Τραμπ

Μετά από τηλεφώνημα Τραμπ-Νετανιάχου, το Ισραήλ ανέστειλε νέες επιθέσεις κατά του Ιράν, παρά τις κατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας από την Τεχεράνη.

Το Ισραήλ «απέφυγε» να εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις κατά του Ιράν σήμερα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το Ισραήλ και το Ιράν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα το πρωί για παραβίαση μιας εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά από 12 ημέρες πολέμου. Η εκεχειρία ήταν προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ σήμερα στις 8:00 ώρα Ελλάδας, αλλά το Ιράν την παραβίασε δύο φορές εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ «κατέστρεψε μια εγκατάσταση ραντάρ κοντά στην Τεχεράνη» και, «μετά τη συνομιλία μεταξύ (του κ. Τραμπ και) του κ. Νετανιάχου, το Ισραήλ απέφυγε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η ισραηλινή ανακοίνωση έδωσε μια πολύ πιο θετική χροιά στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες από την εκδοχή που έδωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τον τόνο που χρησιμοποίησε νωρίτερα ο Τραμπ σε δηλώσεις του. 

Ο τελευταίος εξέφρασε ιδιαίτερη δυσαρέσκεια προς το Ισραήλ που ανακοίνωσε σχέδια για σφοδρά πλήγματα κατά της Τεχεράνης. «Ισραήλ. Μη ρίχνετε βόμβες. Αν το κάνετε είναι μεγάλη παραβίαση. Γυρίστε πίσω τους πιλότους σας, τώρα!», έγραφε ο Τραμπ στο Truth Social λίγο μετά την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη.

Ο εμφανώς εξοργισμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης: «Ουσιαστικά έχουμε δύο χώρες που πολεμούν τόσο καιρό και τόσο σκληρά που δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μείωση άνω του 10% στο ΑΕΠ την περίοδο του πολέμου

Το ΑΕΠ του Ιράν μειώθηκε κατά 10,1% το πρώτο τρίμηνο, λόγω επίθεσης από ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Η συρρίκνωση επηρέασε έντονα τον πετρελαϊκό τομέα και συνδέεται με τους 40ήμερους βομβαρδισμούς.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Νετανιάχου έπεισε τις ΗΠΑ να μας κηρύξουν πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χειραγώγησε τις ΗΠΑ για να τις οδηγήσει σε πόλεμο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το παραδέχεται ανοιχτά σε εβραϊκά μέσα.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι μήνες σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή: 20 νεκροί, 68 συμβάντα στο Ορμούζ

Το στενό του Ορμούζ παραμένει εστία έντασης στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν, με 68 ναυτικά περιστατικά σε έξι μήνες σύμφωνα με τον ΔΝΟ. Τουλάχιστον 20 νεκροί, 35 τραυματίες και ένας αγνοούμενος καταγράφονται στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει προγραμματισμένους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ανέστειλαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, μετά από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και γειτονικών χωρών, με όρο ταχεία συμφωνία. Προειδοποίησε για χτύπημα άνευ προηγουμένου αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.