ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πετρέλαιο στο Κατάρ
Αντλίες πετρελαίου με τη σημαία του Κατάρ σε ηλιοβασίλεμα.

Κατάρ σε Ιράν: Καταδίκη για την επίθεση στην αμερικανική βάση

Το Κατάρ κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή για εξηγήσεις και καταδίκασε την πυραυλική επίθεση στην Αλ-Ουντέιντ, ζητώντας αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία.

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν στη Ντόχα Αλί Σαλεχαμπαντί, την επόμενη ημέρα από την ιρανική πυραυλική επίθεση σε αμερικανική βάση στο έδαφός του, για να καταδικάσει την επίθεση και να του δηλώσει ότι είναι απαραίτητες η αποφυγή της κλιμάκωσης και η επιστροφή στη διπλωματία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών «επαναλαμβάνει την έντονη καταδίκη εκ μέρους του Κράτους του Κατάρ για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ-Ουντέιντ» και ότι «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν ευχαρίστησε σήμερα το Κατάρ για τον "εποικοδομητικό του ρόλο" για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Λέσχη Νέων Δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Ματζίντ Ταχτραβαντσί μετέφερε το μήνυμα αυτό σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Καταριανό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ-Χουλαϊφί, προσθέτει το πρακτορείο, μετά την ιρανική επίθεση στην αμερικανική βάση στο Κατάρ.

"Το Ιράν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στη βάση της καλής γειτονίας και των ανωτέρων συμφερόντων", είπε ο Ταχτραβαντσί, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εξετάζει ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ για τέλος του πολέμου

Το Ιράν εξετάζει 14σημη ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ, ενώ ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως είναι κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.
Αμπάς Αραγκτσί πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στην Κίνα ο Αραγτσί για συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί, ταξιδεύει στην Κίνα για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του σχετικά με τη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις, ενώ η Κίνα στηρίζει το Ιράν έναντι των αμερικανικών κυρώσεων.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αβέβαιη η συμμετοχή της Τεχεράνης σε συνομιλίες με ΗΠΑ στο Πακιστάν

Το Ιράν δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Πακιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αμερικανικές ενέργειες κατά ιρανικών πλοίων ως «πειρατεία και κρατική τρομοκρατία».
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις υπερβολικές και παράνομες αξιώσεις

Οι συνομιλίες στην Ισλαμαμπάντ για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή εξαρτώνται από το αν οι ΗΠΑ θα αποσύρουν «υπερβολικές και παράνομες» απαιτήσεις, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία - Ιράν: Πρώτη επίσημη επαφή μετά την έναρξη του πολέμου

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του, στην πρώτη τους επίσημη επαφή από την έναρξη του πολέμου, επιδιώκοντας μείωση εντάσεων και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Το Ιράν να αποζημιώσει για τις ζημιές σε κράτη του Κόλπου

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν από το Ιράν να πληρώσει αποζημιώσεις για καταστροφές που προκάλεσε στον Κόλπο και από τις ΗΠΑ διευκρινίσεις για τη συμφωνία εκεχειρίας και τη δέσμευση του Ιράν για παύση των εχθροπραξιών.