ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
Το ιστορικό Κρεμλίνο της Μόσχας με φόντο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου.

Ρωσία: Τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν απειλούν με νέα κλιμάκωση

Το Κρεμλίνο καταδικάζει τις αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προειδοποιεί για αποσταθεροποίηση και προσφέρεται να μεσολαβήσει στην κρίση.

Η Ρωσία εκφράζει τη βαθιά λύπη της και καταδικάζει τα αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Οι αμερικανικές ενέργειες έχουν αυξήσει τον αριθμό των συμμετεχόντων στη σύγκρουση και έχουν εγκαινιάσει ένα νέο σπιράλ κλιμάκωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συνέβη στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και εάν υπάρχει κίνδυνος ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η κατάσταση επί του πεδίου στο Ιράν μετά τα πλήγματα δεν μπορεί να μην είναι πηγή ανησυχίας.

Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με το Ιράν τον Ιανουάριο, αν και δεν περιελάμβανε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πριν από τα αμερικανικά πλήγματα του Σαββάτου, η Μόσχα προειδοποίησε ότι η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και να την βυθίσει στην «άβυσσο».

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε μιλήσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με λεπτομέρειες για τα σχεδιαζόμενα πλήγματα εκ των προτέρων, αν και είχαν συζητήσει την πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής ανάμιξης πιο γενικά.

Ερωτηθείς τι είναι έτοιμη να κάνει τώρα η Ρωσία, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μεσολαβήτριας, και το τι θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το τι χρειάζεται το Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Rosatom παραμένει στο Ιράν παρά τον πόλεμο

Η Rosatom παραμένει δεσμευμένη στις συμφωνίες της με το Ιράν παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, συνέχισε ωστόσο μείωσε το προσωπικό της και ανέστειλε εργασίες στη Μπουσέρ. Περίπου 450 εργαζόμενοι παραμένουν, σύμφωνα με τον Λιχατσόφ.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Ραϊσί: Χρειάζεται άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή

Ο Πούτιν ζήτησε γρήγορη αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, σε συνομιλία με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν. Υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής επίλυσης, ενώ ο Πεζεσκιάν τον ευχαρίστησε για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Δεν δίνουμε στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικούς στόχους

Η Ρωσία διέψευσε ότι έδωσε στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ. Η διάψευση έγινε σε επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, σύμφωνα με τη Washington Post.
Πιτ Χέγκσεθ στο Λευκό Οίκο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούμε για ρωσικές ενημερώσεις του Ιράν, λέει ο Χέγκσεθ

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πως δεν ανησυχεί για δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρωσία να ενημερώνει το Ιράν για πιθανούς αμερικανικούς στόχους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και διαχειρίζεται κάθε εξέλιξη.
Λευκός Οίκος Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει φήμες για ρωσική ενημέρωση του Ιράν

Ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρωσία να παρέχει στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικούς στόχους στη Μέση Ανατολή, με την εκπρόσωπο να δηλώνει πως δεν αλλάζει κάτι στις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.