ΓΔ: 2222.27 -1.04% Τζίρος: 54.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:41
Ντόναλντ Τραμπ
Φώτο: Shutterstock

Μόνο τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου ενημέρωσε ο Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ και αξιωματούχοι ενημέρωσαν Ρεπουμπλικάνους ηγέτες εκ των προτέρων για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά ενημέρωσαν τους Δημοκρατικούς μετά τη ρίψη των βομβών, σύμφωνα με το CNN.

Στην ενημέρωση ηγετικών μελών των Ρεπουμπλικανών πριν από τους βομβαρδισμούς κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, προχώρησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολυάριθμες πηγές του CNN, η αντίστοιχη ενημέρωση προς τους ηγέτες των Δημοκρατικών δόθηκε μόλις μετά την έναρξη των επιχειρήσεων.

Όπως αποκαλύπτεται, ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τζον Θουν, έλαβαν σχετική ενημέρωση εκ των προτέρων, όπως επιβεβαιώνουν πηγές από το κυβερνών κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί ηγέτες στο Κογκρέσο, με επικεφαλής τον Τσακ Σούμερ και τον Χακίμ Τζέφρις, ενημερώθηκαν ελάχιστα πριν το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ και αφότου οι επιθέσεις είχαν ήδη πραγματοποιηθεί.

Πολιτικές αντιδράσεις και διχασμός στο εσωτερικό του Κογκρέσου

Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τάχθηκαν στο σύνολό τους υπέρ της απόφασης του Λευκού Οίκου, οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους, επικρίνοντας τη μη λήψη έγκρισης του Κογκρέσου και αιτούμενοι πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Τρία μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εξέφρασαν δημόσια τον σκεπτικισμό τους, μεταξύ αυτών ο βουλευτής Τόμας Μάσι, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια «μη συνταγματική».

Έντονη ήταν και η παρέμβαση του δημοκρατικού γερουσιαστή Μαρκ Γουόρνερ, που σημείωσε: «Χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο, χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική και χωρίς να εξηγηθεί στον αμερικανικό λαό τι διακυβεύεται, η απόφαση αυτή είναι ανεύθυνη».

Όπως τόνισε, ο Πρόεδρος οφείλει να παραθέσει αμέσως τους στρατηγικούς του στόχους στο Κογκρέσο και να διασφαλίσει πως οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν σε έναν ακόμα δαπανηρό και αχρείαστο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ανάλογη στάση κράτησε και ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν, ο οποίος επιμένει σε διεξαγωγή ψηφοφορίας για να επαναβεβαιωθεί ο ρόλος του Κογκρέσου στις αποφάσεις για πολεμική εμπλοκή, ενώ ήδη έχει καταθέσει σχετικό ψήφισμα.

Όπως ανέφερε: «Θα πιέσω ώστε όλοι οι Γερουσιαστές να ψηφίσουν» για το κατά πόσο συμφωνούν με την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ακόμη ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Εκκλήσεις για λογοδοσία και κινήσεις αποπομπής

Στο ίδιο πνεύμα, μέλη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων οι Σον Κάστεν και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, ζήτησαν «παραπομπή» και καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις επιθέσεις.

Ακόμα, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που παραδοσιακά ευθυγραμμίζεται με τη Δημοκρατική παράταξη, χαρακτήρισε ως «χοντροκομμένα αντισυνταγματική» την ενέργεια του Προέδρου.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Χακίμ Τζέφρις, προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος «υποσχέθηκε ειρήνη στην περιοχή, αλλά τελικά αύξησε τον κίνδυνο πολέμου». Επιπλέον επεσήμανε πως η χώρα δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου, ούτε ακολουθήθηκαν τα θεσμικά βήματα που προβλέπονται για τέτοιες αποφάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Υποχώρηση διαδηλώσεων μετά τη βίαιη καταστολή

Οι βίαιες καταστολές στο Ιράν φαίνεται να περιόρισαν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με ΜΚΟ και κατοίκους, ενώ συνεχίζονται οι συλλήψεις. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες σε νέα αιματοχυσία, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή παρά την ύφεση

Μετά τις απειλές Τραμπ προς το Ιράν, οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln κατευθύνεται στην περιοχή, ενώ αναμένονται και επιπλέον οπλικά συστήματα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι συγκρούσεις στο Ιράν σταμάτησαν, ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι σκοτωμοί στο Ιράν σταμάτησαν και ότι δεν εκτελέστηκαν διαδηλωτές, σύμφωνα με πηγές του. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν στο μέλλον.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμφιβάλλω αν ο Ρεζά Παχλαβί έχει αρκετή στήριξη στο Ιράν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρεζά Παχλαβί «ωραίο τύπο», αλλά αμφιβάλλει αν μπορεί να κυβερνήσει το Ιράν. Προβλέπει πιθανή κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος και κατηγορεί τον Ζελένσκι για το αδιέξοδο στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση 3% στις τιμές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν έως 3% μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι ταραχές στο Ιράν τελείωσαν και χωρίς σαφή αναφορά για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχαν αυξηθεί λόγω έντασης και διαδηλώσεων στο Ιράν.