ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πύργοι Flame στο Μπακού
Φώτο: Shutterstock

Μέσω Αζερμπαϊτζάν 600 ξένοι πολίτες απομακρύνθηκαν από το Ιράν

Μαζικές απομακρύνσεις από το Ιράν μέσω Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν, καθώς εντείνεται η σύγκρουση με το Ισραήλ. Τουλάχιστον 600 ξένοι υπήκοοι έχουν μεταφερθεί.

Τουλάχιστον 600 ξένοι υπήκοοι από 17 χώρες απομακρύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το Ιράν μέσω Αζερμπαϊτζάν, λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης με το Ισραήλ, σύμφωνα με Αζέρο αξιωματούχο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Ανάμεσά τους βρίσκονται Αμερικανοί, Ρώσοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί και Κινέζοι, καθώς και 40 Αζέροι πολίτες.

Η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε μέσω του μεθοριακού φυλακίου στην Αστάρα, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Στη συνέχεια, οι ξένοι μεταφέρθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπακού για να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Παρότι τα χερσαία σύνορα του Αζερμπαϊτζάν είναι κλειστά από το 2020 λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση έκανε προσωρινή εξαίρεση για λόγους «ανθρωπιστικής απομάκρυνσης»

Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και σε γειτονικές χώρες: η Πολωνία μετέφερε «μη απαραίτητο προσωπικό» από την πρεσβεία της στην Τεχεράνη, ενώ το Τουρκμενιστάν επέτρεψε τη διέλευση 120 ατόμων από το Ιράν.

Η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιείται στον απόηχο των άνευ προηγουμένου πληγμάτων που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά του Ιράν από τις 13 Ιουνίου, με στόχο –όπως αναφέρει το Τελ Αβίβ– να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, κάτι που το Ιράν διαψεύδει κατηγορηματικά.

Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 224 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει πάνω από 1.000, σύμφωνα με επίσημα ιρανικά στοιχεία. Σε απάντηση, τα ιρανικά πλήγματα έχουν προκαλέσει 24 θανάτους στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τα ντρόουν στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Ισραήλ για επιθέσεις με ντρόουνς στο Αζερμπαϊτζάν, αρνώντας κάθε ιρανική ανάμειξη. Τόνισε πως στόχος του Ισραήλ είναι να διαταράξει τις σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, μετά το πλήγμα στο Ναχιτσεβάν.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ κάλεσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή για την ασφάλειά τους.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή εκκένωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού από το Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν την Παρασκευή την εκκένωση των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, προειδοποιώντας για νέες αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ και ζητώντας από τους κατοίκους να φύγουν για την ασφάλειά τους.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ δηλώνει «ο εχθρός ηττήθηκε» για το Νέο Έτος

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, διακήρυξε νίκη της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον ΗΠΑ και Ισραήλ, τονίζοντας την ενότητα του λαού, σε μήνυμά του για τη Νορούζ, παρά τη μη δημόσια εμφάνισή του.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ μιλά για νίκη απέναντι σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο νέος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ανακοίνωσε τη νίκη κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, τονίζοντας την ενότητα των Ιρανών με αφορμή το Νορούζ. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά τη διαδοχή του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα σε Νουρ και Κασπία – Καταστροφή 16 ιρανικών πλοίων

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων στην περιοχή Νουρ, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ενώ το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανέφερε πλήγματα σε 16 πλοία στον Κόλπο από ΗΠΑ και Ισραήλ.