ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Μάλτας
Το κτίριο με τη σημαία της Μάλτας στη Βαλέτα κάτω από καθαρό ουρανό.

Μάλτα: Ισόβια σε δύο για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Γκαλίτσια

Ισόβια σε δύο άνδρες για την προμήθεια της βόμβας που σκότωσε τη δημοσιογράφο Ντάφνε Γκαλίτσια. Πολιτική κρίση και εκκρεμής δίκη για τον φερόμενο ηθικό αυτουργό.

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε σήμερα δικαστήριο της Μάλτας σε δύο άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για την προμήθεια των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια το 2017.

Η δολοφονία της δημοσιογράφου, η οποία ήταν διάσημη για τις έρευνες υποθέσεων διαφθοράς, συγκλόνισε τη Μάλτα και προκάλεσε κατακραυγή σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ το 2019.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρόμπερτ Ατζούς και ο Τζέιμι Βέλα κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου, ύστερα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε περισσότερες από έξι εβδομάδες. Οι κατηγορούμενοι επέμειναν πως ήταν αθώοι.

Η Καρουάνα Γκαλίτσια σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 καθώς έφευγε από το σπίτι της, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού στο αυτοκίνητό της.

Οι αδερφοί Τζορτζ και Άλφρεντ Ντετζόρτζιο εκτίουν ποινή κάθειρξης 40 ετών, αφού ομολόγησαν ότι πυροδότησαν τη βόμβα. Ένας άλλος άνδρας, ο Βινς Μουσκάτ, ο οποίος έχει επίσης ομολογήσει τη συμμετοχή του στη δολοφονική επίθεση, εκτίει ποινή 15ετούς κάθειρξης, αφού προσέφερε αποδεικτικά στοιχεία και κατέθεσε εναντίον των αδερφών Ντετζόρτζιο, του Ρόμπερτ Ατζούς και του Τζέιμι Βέλα.

Αφηγήθηκε τις συναντήσεις που προηγήθηκαν σε καφετέρια για τον σχεδιασμό της δολοφονίας, με την προμήθεια του εκρηκτικού μηχανισμού ο οποίος μεταφέρθηκε σε κουτί παιδικών παπουτσιών, αλλά και το πώς τοποθετήθηκε η βόμβα στο αυτοκίνητο της Καρουάνα Γκαλίτσια. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό από ένα γιοτ.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της δολοφονίας, γνωστός επιχειρηματίας στη Μάλτα, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά η ημερομηνία της δίκης του δεν έχει ορισθεί. 

Παραμένει ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους. Δικαστήριο της Μάλτας έχει απαγορεύσει τις αναφορές μέσων ενημέρωσης στο πρόσωπό του, ώστε να μην επηρεαστούν οι ένορκοι στη δίκη του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Οι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα λογοδοτήσουν

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε συλλυπητήρια στην Αφροδίτη Νέστορα και ευχές ανάρρωσης στους τραυματίες, διαβεβαιώνοντας ότι οι δράστες των επιθέσεων θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. «Η βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία».
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η αστυνομία θα βρει τους δράστες της δολοφονίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος καταδίκασε τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας συμπαράσταση στα στελέχη της ΝΔ και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατία στην Ελλάδα.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Η ανισότητα κατά των γυναικών είναι ταξική και νεοφιλελεύθερη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, καταδίκασε κατηγορηματικά τη βία και την τρομοκρατία, ζητώντας γρήγορη διαλεύκανση της δολοφονικής επίθεσης στη μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα και αναφερόμενος στις ελλείψεις πολιτικής προστασίας στη Λητή.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη νέα τρομοκρατία, θα σας οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδίκασε την επίθεση με γκαζάκια κατά στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στην πόλη για να συμπαρασταθεί στους τραυματίες.