Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, εμφανίζεται ανοιχτός στην προοπτική η Χαμάς να θέσει τέλος στον ένοπλο αγώνα και να αποσυρθεί από τη διοίκηση της Γάζας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Αυτό προκύπτει από μια σειρά γραπτών δεσμεύσεων προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπως δημοσιοποίησε η γαλλική προεδρία.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, η οποία αφορά τη συν-προεδρία τους στη διεθνή διάσκεψη για τη λεγόμενη «λύση των δύο κρατών» στη Νέα Υόρκη (17–21 Ιουνίου), ο Αμπάς δηλώνει «έτοιμος να προσκαλέσει αραβικές και διεθνείς δυνάμεις» στο πλαίσιο αποστολής σταθεροποίησης και προστασίας με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής καταδικάζει σαφώς τις ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες και καταδικαστέες», και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Μάλιστα, καλεί το ισλαμιστικό κίνημα «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και τα πρόσωπα που κρατούνται».
Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε τις εν λόγω δεσμεύσεις ως συγκεκριμένες και πρωτοφανείς, κάνοντας λόγο για «πραγματική βούληση προόδου στη λύση των δύο κρατών».
Προοπτική αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους
Η Γαλλία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη διεθνή διάσκεψη στον ΟΗΕ ως εφαλτήριο για την αναβίωση της βιώσιμης λύσης των δύο κρατών, αν και η τρέχουσα κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να διαφωνεί. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει πως είναι «αποφασισμένος να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος» σε αυτή την ευκαιρία, υπό προϋποθέσεις όπως η αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς και η «μη συμμετοχή της στη διακυβέρνηση» του νέου κράτους.
Στην επιστολή του, ο Μαχμούντ Αμπάς επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και δηλώνει πρόθεση για οργάνωση προεδρικών και βουλευτικών εκλογών εντός ενός έτους, με διεθνή «επίβλεψη».
Ολοκληρώνοντας, ο Αμπάς ξεκαθαρίζει: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ό,τι μας αναλογεί για να προωθήσουμε μια αξιόπιστη και αμετάκλητη οδό προς τον τερματισμό της κατοχής και να προχωρήσουμε προς τη συγκεκριμενοποίηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και με ισχυρές διεθνείς εγγυήσεις».